Opgroeien in de IJmond – beleidsplan Jeugd 2018 – 2021

De raad neemt op 5 oktober a.s. het besluit om het beleidsplan Jeugd 2018 – 2021 vast te stellen en uit te voeren. Tijdens de sessie vroeg Velsen Lokaal waarom het uitvoeringsplan er niet bij zit, zijnde een belangrijk onderdeel van een beleidsplan. De wethouder zegde toe dat we deze in november a.s. zullen ontvangen.

Beleidsnota Jeugd IJmond

Speerpunten – alleen vinden wij het storend dat het woord jeugdigen is gebruikt in plaats van kinderen.

Jongeren onvoldoende betrokken bij opstellen beleidsplan

Helaas zien we, dat jongeren onvoldoende of niet betrokken zijn geweest bij het opstellen van de nota. Motto van Velsen Lokaal is altijd dat de gemeente niet “over elkaar” maar juist “met elkaar” beleid moeten maken.

Voorkomen beter dan genezen

Het nieuwe beleid zet sterk in op het voorkomen van problemen bij de jeugd. Daar staat Velsen Lokaal vierkant achter, maar vragen ons ook af of het budget voldoende ruimte laat voor de daadwerkelijke zorg aan jongeren, die al in de problemen zitten. Niemand mag buiten de boot vallen, dus zal het uitkomen met het beschikbare budget de komende jaar een grote uitdaging worden!

Wachtlijsten jeugdhulp IJmond

Zorgen zijn uitgesproken over de wachtlijsten voor professionele hulp aan jongeren. Onder andere het gebrek aan voldoende pleeggezinnen in de regio en te weinig specialisten zijn daar mede de oorzaak van.

Ontschotting

Opgemerkt is, dat er veel aanbieders zijn van zorg- en hulpverlening aan jongeren. Daarbij bekruipt ons vaak het gevoel dat de ontschotting nog steeds niet heeft plaatsgevonden en iedere instantie zijn eigen winkel beschermt. De wethouder kon dit niet ontkennen, maar gaf ook aan dat de samenwerking goed loopt.

Als laatste wilde Velsen Lokaal weten hoe het staat met de verevening van de zorgkosten voor de drie IJmondgemeenten. Deze regeling loopt nog een jaar door en zal daarna worden geëvalueerd met de raad.

Velsen Lokaal is voldoende geïnformeerd over deze nota en tevreden met de antwoorden van de wethouder. De komende raadsvergadering wordt het nieuwe beleid vastgesteld.

2 antwoorden
  1. Chris Hardendood
    Chris Hardendood zegt:

    Goedemorgen Marianne.Zoals je weet lever en plaatst ik witgoed en breng het afval naar HVC,dat wil zeggen vroeger ik kan het niet meer brengen en sorteren,want ze zeggen daar dat het bedrijfsafval is??de klant mag het wel zelf brengen of ik moet de klant meenemen in de auto??nu neem ik het mee en stort het in een ondergrondse container .ik wil graag weten wat Velsen Lokaal hier van vindt.ik hoor het graag,Gr Chris Hardendood

    Beantwoorden
    • Bram Diepstraten
      Bram Diepstraten zegt:

      Beste Chris,

      Wat een onzinregel van HVC zeg! We hebben er ook al een hovenier over gehoord die de gemeenschappelijke tuin van zijn wooncomplex bijhoudt en tuinafval ook niet meer bij HVC mag wegbrengen. Wij vinden dat ondernemers die particulier afval meenemen, ook bij de afvalbrengstations terecht moeten kunnen. Daar moeten ze wat ons betreft afspraken met HVC over kunnen maken. We moeten er wel voor waken dat ondernemers misbruik maken door bijvoorbeeld ook afval uit andere gemeenten mee te nemen. Daar moet iets op te verzinnen zijn. Bijvoorbeeld een verklaring van de particulier dat jij zijn afval wegbrengt. Het is maar een idee. Andere ideeën zijn welkom.

      Groeten,
      Bram

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *