Marianne Vos

De Raad vraagt om verbetering inzicht en controle van gemeentelijke financiën

Het is voor de raadsleden een hele puzzel om de gemeentelijke financiën goed begrijpen. Ieder jaar controleert de raad de financiële rapportages waarin staat hoeveel geld er is, wat we er voor (kunnen) doen en of het geld goed is besteed. In het gemeentelijk jargon heet dat planning en control, het onderzoek naar doelmatigheid en doeltreffendheid. Het is dan ook best lastig om deze gemeentelijke financiën zo duidelijk mogelijk te krijgen, zodat iedereen het begrijpt. Die transparantie is wel iets waar Velsen Lokaal grote waarde aan hecht. Iedereen – dus niet alleen de Raad- moet kunnen zien hoeveel en waarvoor het geld wordt uitgegeven.

begroting

Voorbeeld diagram huidige begroting. Snapt u het?

Begrotingsapp – snel inzicht in financiële gegevens en beleid

Raadsleden begrotingsapphebben dan ook samen met ambtenaren gezocht naar mogelijkheden om het voor de raad -maar ook voor de inwoners- inzichtelijker te maken. Dat heeft geleid tot een plan met verbeterpunten. Alle fracties waren zeer tevreden met dit plan inclusief de suggestie om een begrotingsapp aan te schaffen, zodat de gemeentelijke financiën door iedereen digitaal bekeken kan worden.

De raad heeft dan ook een voorkeur uitgesproken voor een app waarbij doorgeklikt kan worden tot details in de financiële stukken. Deze app met een eenvoudige zoekfunctie, duidelijke teksten voorzien van grafieken, kan vanaf oktober 2016 door iedereen gebruikt worden om een indruk te krijgen van de gemeentelijke financiële huishouding.
Zodra de app operationeel is kunt u contact op nemen met de fractie van Velsen Lokaal om uw mening te laten horen of vragen te stellen over de financiën en het gemeentelijke beleid. Hebt u suggesties over verbetering van deze app, dan horen we dat ook graag!

2 antwoorden
 1. Ton Maks
  Ton Maks zegt:

  Beter is het om de fractieleden te leren hoe een balans en resultatenrekening gelezen moet worden en welke informatie je eruit kunt halen.

  Beantwoorden
 2. Bram Diepstraten
  Bram Diepstraten zegt:

  Gemeentefinanciën is meer dan alleen een balans en resultatenrekening. Overigens is dat wel geleerd aan de gemeenteraadsleden. En Velsen Lokaal heeft in 2014 voor elkaar gekregen dat de stresstest (met kengetallen die voortvloeien uit de balans) uitgebreid is en voorzien is van een uitgebreide leeswijzer. Nu maken we stappen om de planning en control verder te verbeteren. Daar hoort wat mij betreft ook een toegankelijke begroting voor de inwoners bij door middel van een begrotingsapp. Die ook nog eens voordelen voor raadsleden heeft bij de beoordeling van begroting en andere P&C-documenten die ook in de app opgenomen kunnen worden.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *