De Velsense cultuur krijgt een boost

In november 2022 behandelde de raad de vraag in welke vorm de gemeente Velsen de functie van de stadsschouwburg wil voortzetten. Gaan we stevig verbouwen of kiezen we voor een nieuw kleiner theater in het centrum van IJmuiden?

Er is echt heel lang in de raad over dit onderwerp gesproken. Diverse varianten zijn onderzocht. Op 17 november was nog een hele sessie avond aan dit grote onderwerp gewijd. Het personeel leefde al jaren in onzekerheid. De coronacrisis heeft enorm in de sector gehakt en het achterstallige onderhoud was door de onduidelijkheid  steeds uitgesteld.
Hoogste tijd voor de keuze: voor of tegen. Na jaren van culturele kaalslag is er nu gelukkig weer ruimte voor groei en daar is Velsen Lokaal enorm blij mee.

Tijdens de raadsvergadering van 24 november stemde de raad unaniem voor scenario C. We krijgen een vlakkevloertheater, theatercafé, filmzalen, studio’s, danszalen en kantoorruimte, die ook te huur zijn.  De aanbouw van de nieuwe cultuurvleugel en de renovatie van de huidige schouwburg is hopelijk voor eind 2025 klaar. Wij kijken
er reikhalzend naar uit!

Cultuur voor iedereen

Velsen Lokaal heeft vorig jaar al in samenspraak met haar leden de keus voor deze variant gemaakt. Ook in ons verkiezingsprogramma stond dat wij voor het behouden van de stadsschouwburg zouden kiezen. Afscheid nemen van dit iconische gebouw was voor ons nooit een optie. Verenigingen en inwoners hebben na de opheffing van het Witte Theater een vlakke vloer zaal gemist. Nu kunnen we met dit plan het weer mogelijk maken. Onze lokale verenigingen hebben zowel een vlakke vloer functie, als een theaterzaal nodig. De inwoners van Velsen verdienen deze investering in de cultuur, zeker na de bezuinigingen die cultureel Velsen afgelopen jaren heeft gekend.

Cultuur moet daarnaast wat ons betreft geen luxe zijn… deze sector is juist onderdeel van ieders leefwereld. Het zijn de plekken waar je jezelf kan ontwikkelen en je leven meer zin geeft. Cultuur maakt ook dat mensen elkaar ontmoeten, dat ze plezier maken, zich ontwikkelen, gelukkiger zijn, minder last hebben van depressies, minder vaak naar de hulpverlening hoeven, etc. Een toekomstbestendige stadsschouwburg breekt dit patroon en is daarom een cruciale faciliteit binnen onze gemeente.

Het besluit is duur, er zitten risico’s aan, maar brengt ons leven, zowel cultureel, als daarbuiten enorm veel. Aan de voorkant zullen de investeringen ook veel dingen die wij niet kunnen zien aan de achterkant besparen. Velsen Lokaal zal actief meedenken over manieren waarop we het ook voor mensen met een kleine portemonnee mogelijk kunnen maken om voorstellingen te bezoeken. Precies zoals u van ons gewend bent!

Velsen Lokaal durft te investeren in cultuur

Velsen Lokaal is ook kritisch en deelt de zorgen die er zijn over de exploitatie en de financiën. Het gaat om heel veel geld. Aan de andere kant kost cultuur nou eenmaal geld, aangezien het een algemene voorziening is. Wij waren daarom blij met het voorstel om een klankbordgroep in het leven te roepen. Deze klankbordgroep waarin ook 5 raadsleden zitting zullen nemen, zal het proces vanaf nu in de gaten houden: de participatie en de afspraken in samenhang met de jaarlijkse subsidie van 1.9 miljoen. Niet met een waarschuwingssysteem waar andere partijen voor waren, maar constructiever van aard. We kijken elke vier jaar naar de subsidie en maken dan ook procesafspraken om de controle te waarborgen. Een uitgebreide schouwburg kan ook aanspraak maken op landelijke
subsidies zoals het Prins Bernhardcultuurfonds. Dat verstrekt de financiële positie van het gehele plan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *