Straatactie Velsen Lokaal Zeewijk

Straatactie Velsen Lokaal IJmuiden-Zeewijk en IJmuiden-Centrum

Afgelopen zaterdag waren Velsen Lokaalraadsleden en -bestuursleden weer op pad om met mensen op straat te praten over actuele onderwerpen en de lokale politiek. Dit keer was IJmuiden aan de beurt. In winkelcentrum Zeewijk en op de Lange Nieuwstraat deelden de Velsen Lokalers flyers over ons meldpunt zorg uit.

Straatactie Velsen Lokaal IJmuidenVelsen Lokaal straatactie Zeewijk

 

Geen verkiezingen

Ik moet altijd weer lachen als mensen zich afvragen of er verkiezingen zijn. Ze associëren politici op straat toch meestal met verkiezingen. Als import-IJmuidenaar hoor ik vaak buiten de gemeentegrenzen stereotypen over IJmuidenaren: grote mond, onvriendelijk, stug, onverschillig en kritisch. Dat laatste kan best kloppen, maar niet alleen voel ik me hier als geboren Brabander heel erg thuis, ik kom er steeds meer achter dat die stereotypen niet kloppen.

IJmuidenaren zijn wel in voor een gesprekje over de gemeente. Misschien komt het wel doordat IJmuidenaren zich zo verbonden voelen met hun stad en het hart op de tong hebben. Dat laatste is absoluut het geval, maar ik hou daar wel van. Maak van je hart geen moordkuil. Onverschilligheid tegenover politiek Nederland komt hier ook veel voor, maar niet meer dan in andere delen van Velsen en Nederland.

Hoofd boven water

De humor van IJmuidenaren is ongekend. Hoewel in IJmuiden meer dan gemiddeld mensen veel moeite moeten doen om het hoofd boven water te houden, doen ze dit met een lach zonder bij de pakken neer te gaan zitten. We hebben wat afgelachen zaterdag. Ondanks de vele trieste verhalen die we hebben gehoord. Maar het was altijd het lijdend voorwerp dat een trieste zaak afzwakte met humor. We hebben veel veerkracht gezien.

Leefbaarheid

De  gesprekken op straat gingen vaak over leefbaarheidsproblemen in IJmuiden, zoals overlast en rommel op straat. We hoorden overigens ook positieve reacties op de verbeteringen in de openbare ruimte, zoals het Stadspark en de IJmuiderstraatweg. Maar echt tevreden is de IJmuidenaar nog niet. De verloedering van de Kennemerlaan en Lange Nieuwstraat zijn vaak genoemd. De cosmetische ingrepen in de Lange Nieuwstraat worden met scepsis ontvangen. Als er niets in het winkelaanbod en de structuur verandert, wordt de Lange Nieuw niet levendiger. Aandacht voor leefbaarheid is een van onze speerpunten. Zeker in IJmuiden en Velsen-Noord waar dat toch het meeste in Velsen onder druk staat. Dus daar blijven we veel aandacht aan schenken. Het college moet binnenkort met een aantal voorstellen komen naar aanleiding van de motie van Velsen Lokaal en CDA.

Sociaal

Eén verhaal wil ik niet onvermeld laten: dat van een IJmuidense weduwe, fulltime werkzaam in de zorg, die alle zeilen moet bijzetten om het hoofd boven water te houden. Een voorbeeld van het effect van het kabinetsbeleid op mensen die net iets meer dan het minimum-inkomen verdienen of door het verlies van een partner flink in inkomen terugvallen. Een inkomen net iets boven de bijstandsnorm kan ervoor zorgen dat men niet in aanmerking komt voor kwijtschelding van lokale belastingen. Dat heeft tot gevolg dat mensen met een bijstandsuitkering door kwijtschelding, allerlei toeslagen en andere voorzieningen, netto meer overhouden dan hardwerkende mensen die net iets meer verdienen dan de bijstandsnorm. Wij vragen ons af of dat niet anders kan en of de gemeente Velsen daar niet een handje bij kan helpen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *