Energietransitie: geen ontkomen aan!

Het klimaat, uitstoot CO2 en energietransitie zijn termen die je steeds vaker om je heen hoort. Kennelijk is het belangrijk en moeten we er wat mee. In Den Haag werken ze aan een klimaatakkoord en in Parijs bestaat zoiets ook al. Maar wat moeten we er mee in Velsen?!?

Lokaal klimaatakkoord

In het collegeprogramma is opgenomen dat Velsen zich gaat inzetten voor vermindering van de CO2 uitstoot door een lokaal klimaatakkoord op te stellen. Dit akkoord wordt gesloten met inwoners, organisaties en het bedrijfsleven en stelt als doel dat ook in Velsen de CO2 uitstoot de komende jaren drastisch wordt terug gebracht.

Van gas los

Eén van de maatregelen vanuit het landelijk klimaatakkoord is het afschaffen van aardgas als energiebron. En of we het nou leuk vinden of niet, daar moeten we ook in Velsen wat mee! Als we namelijk niets doen, dan hebben we over een aantal jaar een groot probleem!

Gelukkig is Velsen al druk bezig om stappen te zetten! Veel wijken bestaan uit vergelijkbare woningen en door hier rekening mee te houden kan er efficiënt worden gekeken naar aanpak en oplossingen. Zo is Velsen nu ingedeeld in een flink aantal kleine wijkjes en is gekeken naar de mogelijkheden binnen zo een wijkje.

Warmtepomp of Warmtenet

Er spelen veel factoren mee en de meest gehoorde vraag is: “Wat gaat dit me straks kosten?” Een heel terechte vraag, want de aanpassing aan een woning (plaatsen van een warmtepomp of isolatie aanbrengen) kan flink in de papieren lopen, tot wel enkele tienduizenden Euro’s. Maar geen paniek! Het doel van zowel de landelijke als de lokale politiek is dat de investering zichzelf terugverdient door lagere energiekosten (maandlasten). Een voorbeeld is dat deze kosten bijvoorbeeld gefinancierd kunnen worden door een woning-gebonden hypotheek.

overzicht van plannen en maatregelen

Een andere factor die meespeelt is dat huizen van voor 1960 minder geschikt zijn voor de warmtepomp omdat ze moeilijker te isoleren zijn. En dus gaat er voor veel woningen een Velsen een warmtenet worden aangelegd, waarbij de restwarmte van Tata Steel een belangrijke (maar niet de enige) warmtebron wordt.

IJmond

Diederik Samsom spreekt de IJmondraden toe

Binnen de IJmond worden we steeds nadrukkelijker ook als raden geïnformeerd. Op dinsdag 5 februari jl. werden we door Diederik Samsom bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en wat we kunnen verwachten de komende jaren. Dit was een heel inspirerende sessie, waarbij duidelijk werd dat er al veel gebeurt, maar vooral ook dat er nog heel veel moet gebeuren de komende jaren.

Velsen Lokaal

Van Velsen Lokaal mag u verwachten dat wij ons zo goed mogelijk laten informeren de komende periode. Heeft u vragen of suggesties of weet u veel over dit onderwerp, dan horen we graag van u!

Daarnaast blijven we ons inzetten om niet alleen uw belangen te behartigen, maar u ook zoveel mogelijk te betrekken bij de besluitvorming (participatie, inspraak, etc.). De eerstvolgende mijlpaal wordt het vaststellen van de Warmtevisie 2021. We blijven u informeren over de voortgang.