IJmondsamenwerking – de hete brij

Afgelopen dinsdag vergaderde de IJmondcommissie over de samenwerking tussen de IJmond-gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk. Voor inwoners en ondernemers is de IJmondcommissie nog een ver-van-mijn-bed-show. Waar ging het over? Over het proces om de samenwerking te verbeteren en toekomstige samenwerkingsvormen te onderzoeken, ook fusie. Het voorstel dat besproken werd, moet nog even verder gekneed worden om de partijen erachter te krijgen.

Toekomst IJmond-samenwerking

Hier kunt u de stukken lezen die tijdens de commissie besproken werden. Hoewel er geen besluiten vielen, kwam het woord fusie vaak aan bod. Veel partijen hebben de afgelopen jaren om de hete brij heengedraaid. De ene partij is openlijk voorstander van een fusie, de ander juist fel tegen, maar nog nooit is er zo openlijk over gediscussieerd.


Verslag van de vergadering door RTV Seaport (vanaf 1:14:00 hoort u de inbreng van Velsen Lokaal)

Onderzoek en participatie

Veel partijen hadden moeite met een aantal onderdelen van het procesvoorstel. Vooral met het voorstel om na de volgende verkiezingen ‘verplicht’ een eventuele fusie op de bespreektafel te hebben. Ook voor Velsen Lokaal is dat een slecht voorstel, omdat we geen besluiten willen nemen voor een volgende raad. Dat die discussie gaat komen, weten we ook wel, maar dat moeten we niet dwingend opleggen.

Een ander punt is de betrokkenheid van onze inwoners. Voor Velsen Lokaal een cruciaal punt. Ons standpunt is dat we momenteel tegen een fusie zijn, tenzij in de toekomst de voordelen van een fusie voor inwoners en ondernemers onomstotelijk zijn aangetoond. Maar ook stellen wij de voorwaarde dat onze inwoners daarover moeten oordelen. Dat kan door middel van een raadgevend referendum zoals de SP voorstelde, maar er zijn veel meer mogelijkheden voor het betrekken van inwoners bij de besluitvorming, zoals social media, burger- en ondernemersfora en uiteraard enquêtes.

Eerst de huidige samenwerking verbeteren

Zover zijn we echter wat Velsen Lokaal betreft nog lang niet. Eerst maar eens de bekendheid van de IJmondcommissie vergroten en de huidige samenwerking verbeteren. Daar valt nog een hoop te winnen. Doordat meer partijen moeite hadden met de voorstellen, is het terug naar de tekentafel. Op 18 april komt het onderwerp weer aan bod, dan in de raadszaal van Heemskerk.


Raadsleden geïnterviewd door RTV Seaport. Bram Diepstraten rond 03:00.

4 antwoorden
 1. Peter Luit
  Peter Luit zegt:

  Ik heb een stukje van die bijeenkomst bekeken. Nou kan ik het met mijn beperkte politieke verleden nog wel een beetje volgen. Maar man, man, man, wat een taalgebruik, wat een complexiteit, wat staat het allemaal ver van de burger verwijderd. Alles gaat over vorm, procedures, afspraken, regels………. Het is buitengewoon jammer dat de burger in deze vorm van communicatie niet geheel centraal staat.

  Beantwoorden
  • Bram Diepstraten
   Bram Diepstraten zegt:

   Dat ben ik met je eens Peter. Ik kijk ook in de spiegel en besef me dat ook ik niet altijd de woorden kies die iedereen kan begrijpen. Goed dat je ons daar op wijst. Je ziet hier ook dat niemand weet wat de IJmondcommissie is en doet.

   Beantwoorden
 2. Klaas Strooker
  Klaas Strooker zegt:

  Persoonlijk ben ik al een 30 jaar voorstander van een fusie. Sinds ik in 78, Beverwijk-Heemskerk en nu Velsen, de IJmond ben komen wonen heb ik nooit begrepen waarom deze gemeentes niet 1 gemeente waren. Een gebied dat zoveel overlapping heeft hoort gewoon 1 gemeente te zijn.

  Wat de inbreng van ‘de burger’ betreft, de geintresseerde burger volgt dit al jaren met verschillende standpunten. Zo ook de IJmondcommissie van de laatste jaren. Met alle respect voor de burger die dat niet doet, deze zal altijd een ‘achterstand’ houden. Maar ook voor deze burger is de informatie beschikbaar, je moet er wel ‘even’ tijd voor nemen. En dat los je niet op door een ‘raadgevend referendum’. Resultaten hierin zijn bekend. Wens ieder veel wijsheid in het proces naar de toekomst.

  Beantwoorden
  • Bram Diepstraten
   Bram Diepstraten zegt:

   Bedankt voor je reactie Klaas. Toch vind ik het onze verantwoordelijkheid om begrijpelijker te worden voor iedereen.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *