Normen in verband met geluidsoverlast

Inwoners van onze gemeente werden recent enkele dagen lang geteisterd door geluidsoverlast afkomstig uit het Noordzeekanaalgebied. Er kwamen bijna 100 meldingen binnen bij de gemeente, de omgevingsdiensten en bij de haven van Amsterdam. 
De overlast werd veroorzaakt door een generator van een schip. Het geluid, een hinderlijk bromgeluid, had een aanzienlijke impact op de levenskwaliteit van de betrokken gemeenschappen. 

De fractie van Velsen Lokaal roept de betrokken instanties in het Noordzeekanaal gebied op om verantwoordelijkheid te nemen en constructief mee te werken aan het vinden van oplossingen voor dit type geluidsoverlast en stelt daartoe gelijk raadsvragen om de situatie te verbeteren. 

De tekst van de raadsvragen is opgesteld door Robert van Koten, raadslid Velsen Lokaal:

“Velsen Lokaal doet een dringend beroep op de gemeente Velsen om dit probleem serieus te nemen en zich in te zetten voor het verkrijgen van wettelijke normen voor laagfrequent geluid op nationaal niveau”. 

Vraag 1 

Heeft de gemeente contact opgenomen met de verantwoordelijke partijen in het Noordzeekanaalgebied om de recente geluidsoverlast te bespreken en mogelijke oplossingen voor te stellen?

Vraag 2 

Welke wettelijke bevoegdheden hebben de verantwoordelijke partijen om geluidsoverlast aan te pakken en welke stappen worden gezet om de situatie voor de toekomst te verbeteren?

Vraag 3 

Erkent het college dat laagfrequent geluid een reëel probleem is dat dit een negatieve invloed heeft op het welzijn en de gezondheid van de bevolking? 

Vraag 4 

Zijn er wettelijke normen voor laagfrequent geluid en zo ja op welke wijze worden deze gebruikt en gehandhaafd? Zo nee, is een gebrek aan wettelijke normen voor laagfrequent geluid een ernstige tekortkoming voor onze inwoners? 

Vraag 5 

Welke mogelijkheden ziet het college, bij een gebrek aan wettelijke normen, om het probleem serieus te nemen en zich in te zetten voor het verkrijgen van wettelijke normen voor laagfrequent geluid op nationaal niveau?

**** 

1 antwoord
  1. Ciska Curpanen-Tesselaar
    Ciska Curpanen-Tesselaar zegt:

    Afgelopen week (februari 2024) heb ik een klacht ingediend bijnde omgevingsdienst over een zware bromtoon die hoorbaar en voelbaar was in Velsen-Noord. Vandaag ben ik teruggebeld door de OD. Het ging om de generator van een visserschip, omdat er geen werkende walstroom beschikbaar was. Nu lees ik tot mijn verbazing dat al in september 2023 sprake was van overlast voor de inwoners. Ik sta paf. Dit is toch niet normaal. Er kan niet gehandhaafd worden omdat de gemeente Velsen geen geluidsnormen heeft voor dit gebied. Wat heeft het in godsnaam dan voor nut om een klacht in te dienen? De OD geeft aan dat ze het in hun systeem zetten…. Fantastisch
    Hier in de IJmond zijn we vogelvrij, de industrie gaat zijn gang ten koste van de gezondheid van de inwoners. Wat een farce. En dan een project ontwikkelen dat Samenspel Velsen heet. Gaat er bij mij niet in.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *