Salaris HVC-directeur – wethouder heeft wat uit te leggen

Namens de fractie van Velsen Lokaal heeft Bram Diepstraten raadsvragen gesteld over afvalinzamelaar HVC. Op 6 maart 2017 was er een aandeelhoudersvergadering over het salaris van de HVC-directeur. De gemeenteraad van Velsen had de wethouder (Floor Bal) op pad gestuurd om namens Velsen aan te dringen op een salaris dat binnen de WNT-norm valt. De Wet Normering Topinkomens heeft de Balkenende-norm vervangen. Het betekent dat iemand in de (semi-)publieke sector niet meer dan een ministerssalaris mag verdienen. Formeel valt HVC daar niet onder, maar veel gemeenteraden wilden dat de WNT-norm wel wordt gerespecteerd omdat HVC volledig eigendom is van gemeenten en waterschappen.

Aandeelhoudersvergadering HVC

De invloed van Velsen op HVC is beperkt en bijzonder complex omdat we via de Gemeenschappelijke regeling Afvalschap IJmond Zaanstreek (AIJZ) in de aandeelhoudersvergadering zijn vertegenwoordigd. In collegebericht 41 van 2017 informeerde wethouder Bal de gemeenteraad over deze aandeelhoudersvergadering. Velsen Lokaal heeft, net als vele anderen, dit bericht geïnterpreteerd alsof het AIJZ tegen het voorstel heeft gestemd, waarin staat dat de HVC-directeur 10% meer mag verdienen dan de maximale WNT-norm.

Uit een krantenbericht dat o.a. in de IJmuider Courant is verschenen, blijkt dat het AIJZ helemaal niet tegen heeft gestemd, maar neutraal. Dat is heel wat anders en heeft nogal wat gevolgen gehad. Velsen Lokaal voelt zich op het verkeerde been gezet. Bovendien moesten we dit via de krant lezen. Diezelfde avond kregen we alsnog de notulen van de aandeelhoudersvergadering toegestuurd. Onze raadsvragen waren toen al verzonden. Afhankelijk van de antwoorden daarop volgen eventuele vervolgstappen.


Introductie raadsvragen

Op 6 april heb ik in de raadsvergadering namens Velsen Lokaal vragen aan u, portefeuillehouder Bal, gesteld over de Aandeelhoudersvergadering van HVC, het afvalverwerkingsbedrijf dat o.a. de afvalinzameling voor de gemeente Velsen verzorgt. Via de Gemeenschappelijke regeling AIJZ is Velsen vertegenwoordigd in de Aandeelhoudersvergadering met 15,9% van de aandelen. Ik heb u in de raadsvergadering gevraagd naar de stemverhoudingen bij het besluit over het salaris van de nieuwe directeur. Ik heb het college toen namens Velsen Lokaal een compliment gegeven omdat ik door o.a. het collegebericht 41 als volgt ben geïnformeerd over de aandeelhoudersvergadering van 9 maart 2017: ‘In de buitengewone algemene vergadering van HVC heeft AIJZ namens Beverwijk, Heemskerk, Velsen en Zaanstad, niet met de onderhandelingsruimte ingestemd.’

Uit het krantenbericht dat o.a. vandaag in de IJmuider Courant is verschenen zou blijken dat het vorige citaat behoorlijk misleidend is. Volgens de krant heeft de AIJZ helemaal niet tegengestemd, maar heeft zich onthouden van stemming. Saillant detail lijkt dat door de neutrale houding van AIJZ er een nipte meerderheid van 50,4% voor een salaris van de directeur is, dat maximaal 10% boven de WNT-norm uitstijgt. Als de AIJZ wel tegen had gestemd, dan was een hoger salaris voor de directeur verworpen. En dat is nu juist wat de gemeenteraden van Velsen, Beverwijk, en Heemskerk wilden. Wethouder van Zaanstad Dick Emmer vertegenwoordigt Zaanstad in de AIJZ en is tegelijkertijd voorzitter van de het Algemeen Bestuur van AIJZ. Hij is namens de AIJZ de vertegenwoordiger in de aandeelhoudersvergadering van HVC. Volgens de krant zou Emmer zich onthouden hebben omdat Zaanstad wel een hoger salaris wilde. Volgens onze informatie heeft ook de gemeenteraad van Zaanstad een motie aangenomen waarin ze vraagt de WNT-norm te respecteren.

Het stoort Velsen Lokaal dat we via de krant informatie uit de notulen van de aandeelhoudersvergadering, als die correct is, moeten vernemen waar in de raad van 6 april om is gevraagd. Als die informatie klopt, heeft het collegebericht Velsen Lokaal op het verkeerde been gezet. Tijdens de raadsvergadering had u helderheid kunnen verschaffen door in ieder geval helder te zijn over de daadwerkelijke positie van AIJZ in de aandeelhoudersvergadering van HVC op 6 maart jl.


Daarom heeft Velsen Lokaal de volgende vragen voor de portefeuillehouder.

Vraag 1
a. Is de informatie over stemverhoudingen en de stem van AIJZ, die de krant, op basis van notulen van de aandeelhoudersvergadering van HVC van 6 maart 2017, heeft gepubliceerd correct? Zo niet, wat is dan wel de juiste stemverhouding en hoe heeft AIJZ gestemd?
b. Als die informatie wel correct is; Waarom heeft de portefeuillehouder dan verzuimd om zowel in het collegebericht 41 van 2017 als in de raadsvergadering van 6 april volledige duidelijkheid te verschaffen aan de raad over de stem van AIJZ in de buitengewone aandeelhoudersvergadering?
c. Kan de portefeuillehouder zich voorstellen dat Velsen Lokaal het collegebericht zo heeft geïnterpreteerd dat de AIJZ tegen het voorstel, om 10% boven de WNT-norm te gaan zitten, heeft gestemd? Waarom heeft het college niet vermeld dat een aandeelhouder zich ook kan onthouden van stemmen?


Vraag 2
a. Waarom heeft de raad informatie uit de notulen van de aandeelhoudersvergadering uit de krant moeten vernemen en niet eerder van de portefeuillehouder ontvangen?
b. Waarom heeft de portefeuillehouder verzuimd om na de raadsvergadering van 6 april volledige duidelijkheid te verschaffen aan de raad over de stem van AIJZ, de notulen en stemverhoudingen in de buitengewone algemene ledenvergadering van HVC op 6 maart?
c. Graag ontvangen wij alsnog de notulen van de buitengewone aandeelhoudersvergadering van HVC van 6 maart jl.


Velsen is via de gemeenschappelijke regeling AIJZ vertegenwoordigd in de aandeelhoudersvergaderingen van HVC. Zaanstad heeft in het Dagelijks Bestuur van AIJZ 4 stemmen, Velsen 2 stemmen, Beverwijk en Heemskerk ieder 1 stem. Bij stakende stemmen moet er in een volgende vergadering opnieuw gestemd worden.

Vraag 3
Hoe hebben het Algemeen Bestuur en het Dagelijks Bestuur van AIJZ de buitengewone aandeelhoudersvergadering voorbereid op het punt van de WNT-norm en het salaris van de HVC-directeur? Welk(e) besluit(en) hebben het Algemeen Bestuur en/of het Dagelijks Bestuur daarover wanneer genomen? Graag ontvangen wij de notulen van de vergaderingen van het Algemeen en Dagelijks Bestuur vanaf 2015.

Vraag 4
Hoe heeft de afstemming met de leden van het Dagelijks Bestuur en Algemeen Bestuur tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering van HVC van 6 maart plaats gevonden. Waarom heeft de voorzitter van het Algemeen Bestuur besloten tot onthouding van stemming, ervan uitgaande dat de informatie uit de krant klopt? Wanneer werd voor de portefeuillehouder van Velsen duidelijk dat de AIJZ geen tegenstem heeft ingebracht?

6 antwoorden
  1. Peter Luit
    Peter Luit zegt:

    Het is uitermate merkwaardig dat HVC een commercieel bedrijf genoemd word, terwijl (als ik het goed heb) alle aandeelhouders (een soort van) overheidsorganen zijn. Dan kan het toch niet zo zijn, dat HVC zich verschuilt achter een puur commerciële status? Ik kan me voorstellen dat ze commercieel werk doen voor bedrijven, maar dat zijn allemaal werkzaamheden voor het verwijderen van afval, welke mijns inziens valt onder openbare voorzieningen.

    Ik ben van mening dat ook hier de zogenaamde privatisering is doorgeschoten. Directieleden in dit soort noodzakelijke maatschappelijke voorzieningen met een salaris van 2 ton moeten zich diep schamen. Wat doen deze mensen elke dag, gemiddeld 200 dagen per jaar, dus voor 1000 euro per dag? En dan niet 1 directeur, maar (als ik het goed heb) zelfs 4.

    Alle vragen hierboven zijn allemaal beleefde vormvragen. Niemand durft te zeggen dat het schandalig is om als directeur van zo een bedrijf in het primaire proces zo een salaris te verdienen. En nee, kom dan niet aan met de suggestie dat zij moeten innoveren om het vuil beter en meer verantwoord te verwerken t.o.v. een ander (wie?). Die stukjes gereedschap krijgen ze wel vanuit de echte commerciële markt aangeboden.

    Beantwoorden
    • Bram Diepstraten
      Bram Diepstraten zegt:

      Dank voor je reactie Peter. De WNT-norm is al een prachtsalaris. Wordt hij nou echt gelukkiger van 10% meer?? Ik de raad van 6 april heb ik in de richting van de wethouder al mijn afschuw geuit over de exorbitante beloning van de 5-koppige directie van een veredelde afvalinzamelaar, een uit de kluiten gewassen gemeentereiniging. In totaal krijgen ze bijna 1 miljoen. Ik heb de vergelijking gemaakt met de verdiensten van het college van b&w van de grootste gemeente van Nederland. Het besturen van die gemeente is behoorlijk wat complexer dan het besturen van een overzichtelijk afvalbedrijf. En toch krijgen de wethouders en burgemeester van Amsterdam daar veel minder voor……

      Beantwoorden
      • Bram Diepstraten
        Bram Diepstraten zegt:

        Oh ja, de wethouder kwam inderdaad met een reactie op mijn typering van HVC als veredelde afvalinzamelaar: innovatief, energieopwekking, blablabla…..

        Beantwoorden
        • Peter Luit
          Peter Luit zegt:

          Ik vind het overigens buitengewoon merkwaardig dat zo een bedrijf maar liefst 5 directeuren nodig heeft. Dus de algemeen directeur, financieel directeur, ‘commercieel’ directeur, technisch directeur…. Ja, voor die laatste kan ik niet zo 1,2,3 wat bedenken.

          Beantwoorden
  2. Hugo
    Hugo zegt:

    Beste Velsen Lokaal,

    Graag nou eindelijk is een keer DOORPAKKEN op dit dossier !

    Dit is het zoveelste incident (landelijk en/of lokaal) gezien waar een zittende bestuurder/politicus weer veel te gemakkelijk er vanaf kan komen, zonder echt de gevolgen van zijn falen te voelen.
    Jullie snappen toch hopelijk ook wel dat dit alles alleen maar de bevestiging voor ons burgers is dat de politiek volstrekt niet weet wat de kiezers / belastingbetalers zorgen baart en bezighoudt ??
    Ons vertrouwen in de politiek is nog nooit zo slecht geweest…………….

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *