Ambitiedocument IJmuiden aan Zee terug naar tekentafel

Wethouder Annette Baerveldt (D66) zal het zo waarschijnlijk niet uitleggen. Maar duidelijk is dat ze donderdagavond 15 september een tikkie heeft gehad. Het ambitiedocument voor de transformatie van IJmuiden aan Zee kan terug naar de tekentafel. Dit document kan niet zo en niet op dit moment aan de raad ter besluitvorming voorgelegd worden. Dat hebben Velsen Lokaal en VVD voorop met hulp van andere partijen gisteren weten te voorkomen. 

Dat er wat in het gebied moet gebeuren, staat buiten kijf. Vindt ook Velsen Lokaal raadslid Bram Diepstraten. Donderdagavond bleek echter dat een groot aantal belanghebbenden (bedrijven en bewoners) niet betrokken is bij de plannen voor ons mooie kustgebied! Dat kan echt niet. Terecht dat deze belanghebbenden boos zijn. Terug naar de tekentafel betekent overigens niet dat de gemeente en Kondor Wessels opnieuw moeten beginnen. De initiatiefnemers moeten vooral nu gaan overleggen met alle partijen en de plannen aanpassen als dat nodig is voor breed draagvlak. Draagvlak dat nu ontbreekt. 

IJmuiden aan Zee seaport marina

Bron: Seaport Marina

Verstoorde relaties

Bedrijven en huiseigenaren lieten donderdagavond weten hoe ze tegen de plannen voor IJmuiden aan Zee (Kustdorp) maar vooral tegen de communicatie aankijken. Stuk voor stuk belangrijke belanghebbenden en partners van de gemeente Velsen. De vereniging van huiseigenaren, Zeehaven IJmuiden, KVSA, Tata Steel IJmuiden en Vogelwerkgroep Kennemerland. Zonder uitzondering waren deze insprekers verbolgen over het gebrek aan communicatie en participatie vanuit de gemeente en Kondor Wessels. Zij zien allemaal nog veel haken en ogen bij de ideeën en concrete ambities die in het ambitiedocument van 116 pagina’s zijn vastgelegd. Alle partijen zijn het erover eens dat er iets in het gebied moet gebeuren. Maar dan wel in goed overleg. Dat is er dus tot nu toe niet geweest. Velsen Lokaal is het daar volstrekt mee eens.

Grote inschattingsfout wethouder

Wethouder Baerveldt (D66) probeerde de grote inschattingsfout te verbloemen door het te gooien op een technisch probleem met het verzenden van een e-mail. Daardoor zouden partijen de uitnodiging voor een informatieavond gemist hebben. Insprekers die de betreffende informatieavond wel bezocht hadden, waren overigens negatief over de invulling en informatie tijdens die avond. Velsen Lokaal vindt een informatieavond waarin alleen het document gepresenteerd werd niet het geëigende middel voor constructief overleg. Het wakkert eerder zorgen aan wat draagvlak ondermijnt en relaties verstoort. Dat werd wel duidelijk gisterenavond.

Participatie ruimtelijke ordening ondermaats

Velsen Lokaal is in bredere zin ontevreden over de wijze waarop de gemeente Velsen inwoners en ondernemers betrekt en over de communicatie. Bij ontwikkelingen waarin de gemeente de leidende rol heeft of kaders vaststelt, betrekt de gemeente inwoners en ondernemers veel te laat. Dat leidt tot onvrede en een gebrek aan draagvlak. Door belanghebbenden eerder te betrekken, houd je relaties goed en kun je veel breder draagvlak creëren. In het geval van IJmuiden aan Zee wreekte het gebrek aan communicatie en transparantie zich in verstoorde relaties en het ontbreken van voldoende draagvlak. Een valse start wat Velsen Lokaal betreft.

Hoe verder?

Dit document had nooit zo naar de raad gestuurd moeten worden om vast te stellen. Op zich is Velsen Lokaal enthousiast over een aantal algemene ambities die zijn geuit. Duidelijk is wel dat er nog heel wat water door het Noordzeekanaal moet stromen om alle neuzen dezelfde richting op te krijgen. Vooral Velsen Lokaal (Bram Diepstraten), VVD (Jeroen Verwoort) en CU (Leen de Winter) riepen het college op eerst om tafel te gaan met alle stakeholders en op basis daarvan terug te komen naar de raad als we uitgangspunten uit de herziene Kustvisie 2006 zouden moeten wijzigen. Daar mag het college de raad gerust een voorstel voor doen als het op 1 of 2 A4’tjes past.

1 antwoord
 1. Hugo
  Hugo zegt:

  Baerveldt kan zo naar Den Haag, met haar e-mail-leugentje !
  En verder blijkt de communicatie vanuit Plein ’45 nog altijd op het trieste niveau dat we herkennen vanuit het tenenkrommende HOV-dossier (ook Baerveldt).
  Je zou bijna denken dat het haar ontbeert aan basis sociale (en Outlook-) vaardigheden……
  Wat kan ze wel goed ? Vissen ontleden ??

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *