Rondje zwerfvuil opruimen

Onlangs is een motie aangenomen om als gemeente aan te sluiten bij een landelijk initiatief: statiegeldalliantie. Dergelijke initiatieven om zwerfvuil tegen te gaan ondersteunt Velsen Lokaal van harte, maar wij willen dan ook graag de daad bij het woord voegen!  

Vandaar dat Velsen Lokaal op zaterdag 3 februari met vuilniszakken en grijpstokken te vinden was in het stadspark van IJmuiden.

Zwerfvuil

Dat Velsen Lokaal staat voor een goed en schoon leefmilieu in onze gemeente weet iedereen inmiddels. Naast de industriële vervuiling is ook zwerfvuil is een van de ergernissen in Velsen. Het ontstaat vooral op plaatsen waar veel mensen samenkomen en gezellig met elkaar wat eten, drinken en roken. Wat velen bij die gezelligheid vergeten is de restanten zoals verpakkingen en peuken, netjes op te ruimen en in de vuilnisbak te gooien.

Natuurlijk zijn er nooit voldoende openbare vuilnisbakken in de gemeente en dat zou inderdaad best beter kunnen. Maar zelfs als die er wel staan wordt daar zeker niet door iedereen gebruik van gemaakt, getuige de vervuiling rondom veel vuilnisbakken. Maar naast het gebrek aan voldoende afvalbakken, is opruimen ook vooral een mentaliteitskwestie. In schonere auto’s rijden, energieneutraal bouwen en afvalscheiding zijn belangrijk voor een schoon milieu, maar voorkomen van zwerfvuil is minstens net zo belangrijk!

Niet lullen, maar poetsen!

Naar aanleiding van een motie in de gemeenteraad om een landelijke statiegeldregeling te steunen voor kleine verpakkingen van frisdrank (de pet-flesjes en blikjes), besloot de fractie van Velsen Lokaal om een meer praktische invulling aan het tegengaan van zwerfvuil te geven. Op deze manier merkt de Velsen tenminste direct iets van de politiek.

Op zaterdag 3 februari trok een deel van de fractie van Velsen Lokaal naar het Stadspark IJmuiden (gelegen aan het Moerbergplantsoen) om zwerfvuil op te ruimen. En laverend tussen de hondendrollen door, hebben we in twee uur tijd zo’n kleine tien kilo aan frisdrankflesjes en -blikjes, papieren zakdoekjes, vuurwerkresten, peuken en vooral snoepverpakkingen opgevist uit het park.

Het viel ons daarbij op dat de mate van vervuiling plaatselijk erg verschilt: op sommige plekken houden bewoners de zaak ogenschijnlijk goed schoon, op andere plekke lijkt het niemand te deren. Dat is jammer, want een schone omgeving kunnen we alleen maken als we allemaal een beetje meehelpen. Meehelpen door met regelmaat de buurt op te schonen of nog beter, te voorkomen dat de straten en pleinen vervuilen door verpakkingen en dergelijke in de vuilnisbak te deponeren.

Samen

En ziet u dat er ergens vuil gedumpt is, maak daar dan melding van via het digitale meldingsformulier te vinden op de pagina Melding openbare ruimte. Dan kan de gemeente zorg dragen voor verwijdering van het vuil en houden we samen de boel netjes en schoon.

Uiteindelijk is de persoon in de spiegel altijd de eerste die iets kan veranderen aan een schonere leefomgeving: Schone straten maken we samen, samen maken we straten schoon!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *