Veilig Thuis Kennemerland

Een veilig thuis moet voor iedereen in Velsen bereikbaar zijn volgens Velsen Lokaal. Veilig Thuis Kennemerland vraagt om bijstand van de gemeente om hun spilfunctie in onze maatschappij te kunnen blijven uitvoeren.

Veilig Thuis Kennemerland heeft in onze regio een spilfunctie in het oplossen van acuut huiselijk geweld en het doorbreken van alle vormen van huiselijk geweld. Zij is het eerste aanspreekpunt en beschikt als enige organisatie over de expertise om aard en ernst van een geweldsituatie goed in te schatten. Vervolgens  wordt eigen bemiddeling ingezet ten behoeve van acute (jeugd-) zorg of beoordeeld of afgeschaald kan worden naar (jeugd)maatschappelijk werk. Er is geen andere aanbieder op de markt, die deze belangrijke taak voor onze kwetsbare burgers uitvoert.

Zij is het eerste aanspreekpunt en beschikt als enige organisatie over de expertise om de aard en ernst van een geweldsituatie goed in te schatten. Vervolgens wordt eigen bemiddeling ingezet ten behoeve van acute (jeugd-) zorg of beoordeeld of afgeschaald kan worden naar (jeugd)maatschappelijk werk. Er is geen andere aanbieder op de markt, die deze belangrijke taak voor onze kwetsbare burgers uitvoert.

Financiën

Regionaal is vastgesteld dat Veilig Thuis Kennemerland structureel meer geld nodig heeft voor haar taken. Onder andere door nieuwe wettelijke taken vanuit de Wet meldcode en een impact analyse uitgevoerd door het Rijk en de VNG. Met een goed onderbouwde begroting kon de raad een oordeel uitspreken. Daarnaast is eenmalig extra geld nodig om de wachtlijsten weg te werken en nieuw personeel op te leiden. 

Het Rijk verstrekt ons voor Veilig Thuis een vaste jaarlijkse bijdrage van ruim 2 miljoen euro en nu in 2019 in totaal nog eens € 340.000 extra voor het incidentele stuk.

Het college vraagt de Raad om nu voor 2019 een bedrag van € 253.876,- beschikbaar te stellen. Voor de jaren erna zal via de Perspectiefnota nog eens extra geld worden aangevraagd. 

De andere 7 gemeenten, die onderdeel uitmaken van deze gemeenschappelijke regeling, zullen naar rato van hun aantal inwoners een gelijke, financiële bijdrage leveren. Velsen neemt in totaal 13% voor haar rekening. 

Wanneer het Veilig Thuis Kennemerland niet lukt om de geschatte 28 fte aan nieuw personeel aan te trekken, betaalt zij het niet gebruikte, beschikbaar gestelde bedrag aan Velsen terug

Standpunt Velsen Lokaal

Velsen Lokaal zal met dit voorstel instemmen, omdat wij het belang van een goed functionerend Veilig thuis Kennemerland zonder wachtlijsten onderschrijven. Ondersteuning van kwetsbare Velsenaren staat hoog bij ons op de agenda. 

Nu we sinds dit jaar het toezicht op Veilig Thuis Kennemerland niet meer aan centrumgemeente Haarlem hebben gemandateerd, kunnen we zowel het eigen beleid, alsmede de controle op de kwaliteit beter monitoren.

Het personeel is de laatste jaren structureel overbelast, waardoor het ziekteverzuim hoog was. De medewerkers vervullen een zware taak, met heftige problematiek onder hoge werkdruk. In de sessie van 11 april is ons gemeld dat de langdurig zieken inmiddels uit dienst zijn en dat men zichtbaar aan het huidige korte, maar frequente ziekteverzuim werkt door middel van coaching, persoonlijke aandacht voor het personeel en een verbeterde werksfeer. Dit juichen wij toe. Ook werden we op 11 april gerustgesteld over de wachtlijsten. Deze zijn al aangepakt. Een crisissituatie krijgt natuurlijk altijd voorrang.   

Velsen Lokaal vertrouwt erop dat Veilig Thuis Kennemerland met deze financiële injectie de nodige stappen kan zetten en vervolgens adequate, kwalitatief hoogwaardige hulpverlening zal kunnen blijven bieden aan de kwetsbare doelgroep waarvoor zij zich inzet.  Tijdens de sessie van 11 april hebben wij het college gevraagd  om met name de financiële tekorten te melden aan de Provincie, het Rijk en de VNG. Velsen Lokaal hoopt dat dit opgepakt wordt.