Respecteer de natuur!

Op zondag 9 februari trok storm Ciara over Nederland. Hoe fascinerend een zware storm er aan de kust ook uitziet, de kracht van wind en water moet je nooit onderschatten.

Desondanks tarten sommige waaghalzen het lot, onbewust van het grote gevaar waaraan ze zichzelf blootstellen. Maar ook anderen: de hulpverleners die in geval van nood hún leven in de waagschaal moeten stellen om mensen te redden. Deze blog gaat over de gevaren en de hulpverleners die zondag paraat stonden om in actie te komen. Over de hekken van de pieren klimmen is levensgevaarlijk en verboden!

Waaghalzen beklimmen het hek van de Zuidpier

IJmuiden kent fantastische publiekstrekkers, waaronder de Zuid- en Noordpier. Deze pieren beschermen de monding van het Noordzeekanaal en helpen schepen om veilig en rustig het Noordzeekanaal op te varen. Vanwege de overwegend zuidwestelijke wind is de Zuidpier (met bijna drie kilometer lengte) een stuk langer dan de Noordpier.

Op rustige dagen vormen de pieren een pleisterplaats voor mensen die van het uitzicht op de zee en op de grote zeeschepen willen genieten. Je hebt het gevoel dat je de zee op gaat. Je maakt kans om bijzondere trekvogels, zeehonden en bruinvissen te spotten. De pieren zijn ook bekende visstekken voor zeevissers. In alle jaargetijden kom je ze tegen. Ook ik ben af en toe met een licht hengeltje te vinden op de Zuidpier. Ik ben wel een mooi-weer-visser. Lekker op een zonnige lente- of zomerdag met de fiets en weinig materiaal de pier op. Voor mij de ultieme ontspanning.

Hekken

Maar vergis je niet; de pieren kunnen verraderlijke plekken zijn als de wind toeneemt. Al bij windkracht 4/5 vanuit het westen kun je een nat pak krijgen als je op het wegdek van de pieren loopt of fietst. In de zomer kan zomaar een onweersbui opsteken, waardoor je met hengel een doelwit voor de bliksem wordt. Of zoals zondag: de storm Ciara met zeer zware windstoten. Daarom staan er aan het begin van beide pieren niet voor niets hekken. Deze gaan vanaf een bepaalde windkracht en bij specifieke gevaarlijke weersomstandigheden dicht. En de rode vlag wordt gehesen als teken van gevaar en verbod om de pieren te betreden.

Levensgevaarlijk

Tijdens de storm Ciara waren de pieren uiteraard afgesloten. Toch zagen toeschouwers dat mensen over de hekken klommen. Dat is levensgevaarlijk en onverantwoordelijk. Daarmee brengen ze niet alleen zichzelf, maar ook hulpverleners in levensgevaar. Enkele jaren geleden zijn twee mensen overleden nadat ze tijdens een storm door golven van de Zuidpier werden gespoeld. In geval van nood moeten hulpverleners, zoals de IJmuider Reddingsbrigade, ambulancepersoneel, brandweer en/of politie in actie komen. Op een plek waar ook voor hen levensgevaar bestaat. Dat moeten en kunnen we met z’n allen voorkomen. Door het verbod op het betreden van de pieren gewoon te respecteren. Van een afstandje is het geweld van een storm veilig en net zo goed te bekijken.

Ga niet kitesurfen

Tijdens de storm werd de IJRB opgeroepen omdat er een kitesurfer vermist zou zijn. Na een korte zoektocht op het strand langs de waterlijn werd deze gelukkig in goede gezondheid aangetroffen. Het bleek dat  twee kitesurfers vanaf Scheveningen een zogenaamde down winder hebben gevaren naar IJmuiden. Hoe haal je het toch in je hoofd om met windkracht 11 het water op te gaan en dus je eigen leven en dat van anderen in de waagschaal te leggen? Ga niet kitesurfen bij zo’n heftige storm!

Oproep

Een storm kan een mooi schouwspel opleveren. Vanaf een veilige afstand het natuurgeweld bekijken is geen enkel probleem. Maar de pieren zijn echt verboden terrein tijdens een storm. Zelfs het begin van de pieren en het strand zijn tijdens een storm gevaarlijk. Je kunt door een windvlaag gewoon omver geblazen worden met alle gevolgen van dien. Bij een volgende storm zullen we politie en handhaving vragen vaker te controleren en te beboeten. Dus wees voorzichtig en denk aan de veiligheid van jezelf en anderen.