Weekendoverpeinzing: ‘De column van V. Elsenaar’

Misschien wacht u wel op een reactie van Velsen Lokaal op de column van V. Elsenaar in het Velsense weekblad ‘Huis aan Huis’. Natuurlijk doen wij dat als open partij met u als burger/kiezer in het vizier.

witte theater‚ÄĘ Zaak Witte Theater werd¬†door de ‘oude politiek’ omgebogen naar vooral tegenstellingen tussen oud en nieuw en coalitie en oppositie

U bent in van mij gewend dat ik zo af en toe¬†vanaf enige afstand beschouwend kijk naar hetgeen wij als Velsen Lokaal samen doen in de raad van de gemeente Velsen. Als¬†voorzitter van Velsen Lokaal kijk ik daarbij vooral naar de vorm. En dat ging dit keer¬†niet goed, ik hoef dat niet onder stoelen of banken te steken. Elke fractie vond eigenlijk wel dat wethouder Te Beest (CDA) flinke¬†fouten heeft gemaakt. Maar hoe het precies zit met de geldstroompjes is een lastiger kwestie. Cijfers samengevat op wat velletjes papier zeggen eigenlijk niet zoveel. Om de waarheid te achterhalen moet je volgens mij gewoon keihard bankafschriften bekijken om te zien wat er vanaf de ene bankrekening naar de andere is overgemaakt. E-mailtjes, notities, memo’s, agenda verzoeken, afspraken in het presidium en vooral ‘onder-onsjes’ vertroebelen de zaak. Voor iedereen hoor, want zo gaat het met deze vormen van ‘willekeurige politieke communicatie’.

Als Velsen Lokaal realiseren we ons best dat we vooral in de vorm¬†behoorlijk wat fouten hebben gemaakt. Inhoudelijk mag dan wel het √©√©n en het ander¬†juist zijn geweest, de beeldvorming naar buiten is zondermeer mislukt. De column van V. Elsenaar in ‘Huis aan Huis’ heeft ons als partij weer volledig op ¬†scherp gezet.

Voor velen is het ‘Witte Theater’ gered. Hoe? Dat doet er eigenlijk niet meer toe. Te Beest weet echt wel dat hij procedurele en inhoudelijke fouten heeft gemaakt, maar V. Elsenaar heeft gelijk dat die fouten niet in verhouding staan tot het schijnbare resultaat: ‘Het Witte Theater blijft bestaan’. En dan maakt het ook u eigenlijk niet echt uit of er nu wel of niet een uiterst klein deeltje¬†van onze totale begroting naar het Witte Theater gaat om links en rechts wat kosten te dekken. Dit dossier heeft al zoveel losgemaakt, dat het een principe¬†zaak is geworden. Het moge duidelijk zijn dat vooral de vorige wethouder er een rommeltje van maakte en dat de huidige wethouder net iets te ambitieus – maar wel met goede bedoelingen – te werk is gegaan¬†en dus wel eens wat vergat te communiceren met de raad. De raad moet¬†immers als hoogste orgaan voldoende controle kunnen uitoefenen op hetgeen een wethouder doet binnen een door de raad geformuleerde opdracht.

Met ruim 20 nieuwe raadsleden is het even wennen om meteen een oordeel te geven over deze¬†motie van wantrouwen. Terecht of onterecht is dan niet meer de vraag. Er heerste alom verwarring en de oud-gedienden namen dan het initiatief om de zaak ‘op te lossen’. De ervaren politici van PvdA (Ockeloen), CDA (Eggermond), D66 (Wijkhuisen) en LGV (Kwant) speelden het¬†‘oude politiek’ spel met Marianne Vos. We vielen in onze eigen gegraven¬†valkuil. Tja, en dan is de inhoud van de column van V. Elsenaar op voorhand te voorspellen. Onze partijdoelstellingen zijn echter ongewijzigd en ondanks een navigatiefout zijn we nog steeds op de goede weg om met de noodzakelijke politieke vernieuwing de samenwerking binnen de raad te versterken.

8 antwoorden
 1. Breakingview
  Breakingview zegt:

  De ene keer vindt V. Elsenaar dat Marianne Vos het beste raadslid van de gemeenteraad is en dat is nog niet zo lang geleden. De andere keer vindt V. Elsenaar dat Marianne Vos weg moet… Iemand die er prat op gaat dat hij de naam Bevermuiden heeft bedacht kan ik sowieso niet serieus nemen.

  Beantwoorden
 2. V. Elsenaar
  V. Elsenaar zegt:

  Beste Breakingview,

  Ik heb de kwaliteiten van Marianne Vos op geen enkele manier ter discussie gesteld, maar stel wel vast, dat de actie van Velsen Lokaal c.s. tegen wethouder Robert te Beest een zware wissel trekt op de beoogde samenwerking tussen coalitie en oppositie. Dat is door alle coalitiepartijen als reactie op de motie van wantrouwen naar voren gebracht en wordt door een verslaggever beschreven als het einde van de Velsense lente. Ik stelde als titel van mijn column de vraag, of dat nou nodig was. Het antwoord laat ik over aan de lezers.

  Bevermuiden, 7 oktober 2014

  Beantwoorden
  • Breakingview
   Breakingview zegt:

   Een citaat van V. Elsenaar uit de column van Donderdag jongstleden: Een blunder van de eerste orde. Dat de motie nog afgezwakt werd tot een motie van treurnis doet daar niets aan af. Het leed was al geschied. Er is sprake van een ernstige inschattingsfout van Velsen Lokaal. Ik meen dat Marianne Vos ( fractievoorzitter ) beter kan terug treden… Einde citaat. Hier zit volgens mij geen woord Spaans bij.

   Beantwoorden
   • V. Elsenaar
    V. Elsenaar zegt:

    Beste Breakingview,

    Citeren blijkt een kunst, want het citaat vervolgt met: ‘Zij is het boegbeeld van Velsen Lokaal. Zolang zij als fractievoorzitter aanblijft kan er geen vruchtbare samenwerking meer zijn met de coalitie. Zoveel is wel duidelijk.’ No hablo espa√Īol.

    Bevermuiden, 7 oktober 2014

    Beantwoorden
    • Breakingview
     Breakingview zegt:

     Beste V. Elsenaar
     Over welke vruchtbare samenwerking gaat het? Nog niet zo lang geleden mochten we vernemen dat de oppositie nog helemaal niet klaar is met het verwerken van de traumatische formatieperiode. Zelfs mevrouw Dreijer, bijna het beste raadslid van de Velsense gemeenteraad, met haar 2 zetels was de formatieperiode nog niet te boven. Maar goed, mevrouw Vos vragen om af te treden als fractievoorzitter is hetzelfde als zeggen dat ze weg moet uit de gemeenteraad.

     Beantwoorden
     • V. Elsenaar
      V. Elsenaar zegt:

      Beste Breakingview,

      Laat u zich eens voorlichten over het Raadsakkoord (mei/juni 2014). U hangt nog in de posttraumatische depressie.

      Bevermuiden, 7 oktober 2014

 3. Breakingview
  Breakingview zegt:

  Beste V. Elsenaar
  Een akkoord tussen oppositie en coalitie na zo’n turbulente formatieperiode? Wie speelt hier toneel? Maar dat maakt verder niet uit. U vindt dat Marianne Vos na 1 inschattingsfout moet terugtreden terwijl ze volgens U het beste raadslid van de Velsense gemeenteraad is. Opmerkelijk oordeel over zo’n goed raadslid. Of is zij eigenlijk niet zo goed? Was uw lijstje van de beste raadsleden misschien een inschattingsfout of misschien niet helemaal oprecht?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *