Wie doet de jeugdbescherming en jeugdreclassering vanaf 1 januari?

Tijdens de raadsvergadering van 1 november 2018 heeft Velsen Lokaal grote zorg uitgesproken over het uitblijven van inkoop ten behoeve van de jeugdbescherming en de jeugdreclassering. Voor 1 januari a.s. moet dat geregeld zijn. Tot op dit moment is er nog geen organisatie gevonden die met de gemeente in zee gaat. Er zijn al wel gesprekken op gang gebracht, maar deze hebben nog niet geleid tot een definitieve gunning.

Is de gemeente een speelbal geworden?

Deze situatie doet de alarmbellen rinkelen. De vraag kan gesteld worden wat de oorzaak er van is en of de gemeente hierdoor in een afhankelijke positie terecht is gekomen. Want tegen welke prijs en/of kwaliteit is de zorg te accepteren en voldoet dit dan nog aan de geldende normen?

Gezamenlijk opkomen

Afbeeldingsresultaat voor jeugdhulpVelsen Lokaal heeft samen met het CDA, Forza IJmond, LGV en Partij van de Arbeid een motie ingediend, waarbij wij het College vragen om deze situatie zo spoedig mogelijk te bespreken met de gemeenten binnen het samenwerkingsverband, met als doel de krachten te bundelen richting de nationale overheid en de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten. Daarbij is ook de zorg uitgesproken of we hier te maken hebben met ongeoorloofde samenwerking binnen het sociale domein. Mocht dit vermoeden leven, dan zou dit onderzocht kunnen worden.

Wethouder Dinjens stelt prioriteit 1,2 en 3…

Wethouder Dinjens nam de motie over met de mededeling dat zijn hoogste prioriteit in de komende weken eerst ligt bij de onderhandelingen om er zeker van te zijn dat Velsen op 1 januari 2019 uitvoering kan geven aan deze onderdelen van de jeugdzorg.
De motie is tijdens de raadsvergadering op verzoek van D66 en de ChristenUnie aangepast en werd nagenoeg unaniem (op de SP na) aangenomen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *