Jeugdzorg onder druk

Tijdens de raadsvergadering van 27 september jl. heeft Velsen Lokaal aandacht gevraagd voor de moeizame aanbesteding van diensten door jeugdorganisaties binnen het sociale domein. Dit speelt nu bij de inkoop van de uitvoerig Jeugdbescherming en Jeugdreclassering voor 2019-2021.

De organisaties hebben laten weten dat ze geen nieuw contract willen, omdat men niet in staat zou zijn om tegen de gestelde tarieven en voorwaarden deze hulp met voldoende kwaliteit te kunnen bieden.
Het college laat weten dat op de tarieven en voorwaarden niet is beknibbeld met bezuinigingen en dat de tarieven keurig geïndexeerd zijn.

Speelbal in de markt

Bij Velsen Lokaal gingen dan ook de alarmbellen af over wat dit gaat Gerelateerde afbeeldingbetekenen in de toekomst binnen het sociale domein. De gemeente moet immers contracten afsluiten met marktpartijen voor alle zorg en ook op tijd, zodat de zorg altijd gewaarborgd is. Wat wij nu meemaken doet ons huiveren voor de effecten van deze impasse en doet ons de vraag stellen of de gemeente nu niet een speelbal wordt.

Wat vindt de landelijke politiek hiervan?

Velsen Lokaal is dan ook van mening dat deze situatie onder de aandacht van de landelijke politiek gebracht moet worden. Temeer omdat er een gevoel is ontstaan, dat jeugdorganisaties misschien gezamenlijk zijn opgetrokken bij de aanbesteding. Dat heet kartelvorming en is strikt verboden. En hoewel de signalen nog niet met bewijs te onderbouwen zijn, heeft het college deze signalen ook niet kunnen wegnemen.

Om die reden dient Velsen Lokaal bij de volgende raadsvergadering een verzoek (motie) in om deze gang van zaken onder de aandacht te brengen van de landelijke politiek en de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten.

2 antwoorden
 1. Jan Müter
  Jan Müter zegt:

  Dag Marianne,

  zou het ook niet zo kunnen zijn dat het tarief dat de gemeente(n) stellen eenvoudig te laag is voor gevraagde zorg en de kwaliteit ervan? De zorg is geen markt!

  vr. groet,

  Jan Müter

  Beantwoorden
  • Kees van Zutphen
   Kees van Zutphen zegt:

   Ik vind dit een terechte opmerking. Aan zorgen mag geen winst of welk belang dan ook kleven dan de zorg zelf. Ik betaal vanaf mijn 17e leeftijd sociale lasten. Ik ben nu inmiddels bijna 61 jaar en gelukkig nog steeds gezond en aan het werk. Ik heb nooit gebruik hoeven maken van welke sociale wetgeving dan ook. Ik gun en deel graag met de medemens, wat ik zelf gelukkig nog nooit nodig heb gehad. Dat zou ik ook graag best zo vol willen kunnen houden. Ook dat is een vorm van zorgen voor elkaar zonder enig belang volgens mij.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *