Goed afval scheiden en minder restafval overhouden: beter voor het milieu én inwoners krijgen invloed op de hoogte van hun afvalstoffenheffing. Dat is het recycletarief. Op donderdag werd tijdens een informatieve sessie gesproken over de invoering van een recycletarief. Tijdens de sessie werd door verschillende fracties in Velsen input gegeven over het recycletarief.
Wat is een recycletarief?
Alle gemeenten in Nederland hebben het doel om in 2020 naar 100 kilo restafval per persoon per jaar te gaan met een verdere afname naar 30 kilo restafval in 2025. Velsen zit momenteel op 228 kg per inwoner. De afvalstoffenheffing bestaat straks uit een vast en een variabele tarief. Hoe minder restafval inwoners aanbieden, hoe lager het variabele tarief wordt. De variabel tarief wordt bepaald door het aantal keer dat zij hun restafval aanbieden. De bewoners van hoogbouw wordt variabele tarief berekend aan de hand van het aantal keer dat zij de ondergrondse restafvalcontainer gebruiken.
Het college wil in juli 2021 een besluit nemen over het recycletarief waarna het begin 2022 ingevoerd kan worden. De invoering heeft nogal wat gevolgen voor onze inwoners. Om die reden moet het een en ander nauwkeurig worden uitgewerkt. In de sessie zijn door verschillende partijen de nodige vragen gesteld. Hierop heeft de wethouder toegezegd om met een knelpunten notitie te komen. De knelpuntennotitie wordt in november behandeld.

Standpunt Velsen Lokaal.
Velsen Lokaal hecht veel waarde aan duurzaamheid. Goed scheiden van afval draagt daar aan bij. Bovendien hamert Velsen Lokaal jarenlang aan op het verlagen van de afvalstoffenheffing. Afgelopen jaren is de afvalstoffenheffing door verschillende oorzaken juist gestegen. Invoering van het recycletarief kan er voor zorgen dat de kosten omlaag gaan. Om die reden is Velsen Lokaal voorstander van de invoering van een recycletarief. In de sessie heeft Velsen Lokaal het belang van participatie en informeren van onze inwoners benadrukt. Iedere inwoner in onze gemeente moet eerlijke kansen krijgen bij de invoering van het recycletarief. Doordat er in bepaalde kernen van Velsen relatief veel hoogbouw is zou dit kunnen betekenen dat dit niet het geval is. Hierdoor moeten verschillende tarieven gehanteerd worden. De invoering zou ook kunnen leiden tot meer dumping van afval waardoor meer handhaving nodig zal zijn. Voor verschillende doelgroepen die om verschillende redenen meer afval produceren is maatwerk nodig. Hoe gaat dit ingevuld worden? Er zijn nog teveel onduidelijkheden en knelpunten die nog nader uitgewerkt moeten worden voordat er een principebesluit genomen kan worden. Om die reden hebben wij samen met andere partijen gepleit voor een nadere uitwerking van de ingebrachte knelpunten.
https://www.hvcgroep.nl/over-afval-energie/alles-over-afval-scheiden
https://www.velsen.nl/bestuur-organisatie/velsen-in-beleid/duurzaam-velsen
https://www.velsen.nl/actueel/projecten/gemeentelijke-projecten/meer-waarde-uit-afval
https://www.velsen.nl/inwoner/natuur-en-milieu/afval/veelgestelde-vragen-afvalinzameling
https://velsen.maps.arcgis.com/apps/SimpleViewer/index.html?appid=ea304b5387004fd9a342a0c154db2c0c
Ik deel de zorg over afvaldumping. Voor mijn flat staan twee restcontainers waar veel mensen gebruik van moeten maken. Een deel van de mensen kunnen maar 1 van de twee containers met hun pasje openen. Als deze vol is zetten zij hun vuilnis bij de containers neer. Nu gooien enkele buren en ik deze zakken in de andere container. Dat stopt natuurlijk als we afgerekend worden op wat wij per individu afgerekend worden.
Er zullen mijn inziens meer containers moeten komen, ook om dichtbij de woonplekken / flats gescheiden producten te kunnen weggooien ( glas, textiel, papier etc). Als daar een eind mee gelopen moet worden en betreffende container is vol dan wil je liever niet weer het papier etc mee terug nemen.
Beste Dienne,
Dank voor de reactie.
U kaart een punt aan die ook tijdens de behandeling aan de orde is geweest. Voor hoogbouw is maatwerk nodig. De wethouder gaat de input uit de sessie samenvatten in een knelpuntennotitie die dan in november opnieuw besproken gaat worden. Afvaldumping is ook een punt van zorg. Dit wordt ook uitgewerkt. U houden u op de hoogte.
Wij als gezin scheiden alles , behalve GFT, waarom staan deze niet bij ons in de wijk? Dit jaar met de corona hebben de inwoners van Velsen heel veel naar de stort gebracht is daarom de prijs gestegen! En deze plannen horen de inwoners te weten, de meeste lezen geen krant, dus een brief naar de inwoners is een oplossing.
Dank voor uw reactie heer/mevrouw van der Neut. Het is ons niet helemaal duidelijk om welke wijk het gaat. Zou u contact op kunnen nemen met de heer Celik via suleymancelik@velsenlokaal.nl of door hem te bellen 06-50404140 zodat hij actie kan ondernemen.