Integraal Onderwijs Huisvesting Plan (IOHP) in de maak

Er moet een nieuw plan worden gemaakt voor alle Velsense schoolgebouwen en gymnastiek accommodaties en wel voor een lange tijd, te weten 2037. Daartoe heeft de gemeente een onderzoeksbureau ingeschakeld, die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van een dergelijk plan. De raadsleden is gevraagd om een aantal vragen te beantwoorden en met suggesties te komen.

Waarom een plan tot 2037?

Het is belangrijk dat ingespeeld gaat worden op een drietal actuele ontwikkelingen, te weten:

  1. Duurzaamheid met (bijna) energie neutrale gebouwen en de aanpak van een gezond binnenklimaat;
  2. Gaan we kiezen om schoolgebouwen te renoveren of te vervangen door nieuwbouw;
  3. Volgen we de onderwijskundige ontwikkelingen zoals  Integrale Kindcentra (opvang en onderwijs voor leerlingen van 0 tot 12 jaar).

En er liggen nog meer kansen om mee te nemen in het plan zoals bredere voorzieningen in en voor de wijk te koppelen aan schoolgebouwen.

Hoogste prioriteit voor een gezond binnenklimaat

Basisschool de Klipper/Origon

Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt voor toekomstige aanpassingen in de gebouwen. Maar belangrijker vindt Velsen Lokaal dat onze kinderen in een omgeving zitten, waar het binnenklimaat gezond is. Daar schort het nog al aan. Dit heeft voor ons de hoogste prioriteit gelet op het nogal niet erg schone buitenklimaat in onze regio.

De scholen zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en verduurzamen van hun gebouwen. Hiervoor ontvangen zij gelden van het Rijk. Komt men tekort, dan zou de gemeente bereid moeten zijn om het voor te financieren. Een partij opperde het instellen van een duurzaamheidsfonds. Wat het ook wordt, het welzijn van onze kinderen staat voor Velsen Lokaal voorop en daartoe zijn wij bereid om naar oplossingen te zoeken voor een gezond binnenklimaat.

Gaan we renoveren of nieuw bouwen?

De ervaring leert dat hierover hele duidelijke afspraken moeten worden gemaakt met criteria, voordat deze afweging gemaakt kan worden. Die blijken er onvoldoende te zijn, zeker als het gaat om de kostenverdeling. In 2023 komt hierover een wetsvoorstel. De raad vindt dat alle gebouwen onderzocht moet worden ten aanzien van het onderhoud en de bouwkundige staat.

Velsen Lokaal vindt dat bij de afwegingen ook betrokken moet worden of een schoolgebouw gestapeld kan worden. Met andere woorden: bouwen in de hoogte. De grond is immers schaars. En als er op een kleinere oppervlakte een schoolgebouw staat, dan is er meer ruimte voor een goede ruime speelplaats en/of beweegplaats met het liefst veel groen.

Brede voorziening, de plek van de school in de wijk en oprichten van integraal kindcentra.

Velsen Lokaal vindt verbinden en ontmoeten van jong en oud binnen een wijk erg belangrijk. Allereerst zal onderzocht moeten worden of dit gewenst is in de wijk. We hebben al een goed voorbeeld van bredere voorzieningen gekoppeld aan het onderwijs, zoals in Velsen-Noord “De Stek”. Men is daar zeer tevreden mee. Velsen Lokaal gaf de wethouder nog mee dat het mooi zou zijn als de onderwijsgebouwen ook openstaan voor gebruik van derden in de avonduren, vakantieperiodes en weekenden. Bij leegstand van leslokalen zou gedacht kunnen worden aan flexplekken voor startende ondernemers.
Kortom: er is voldoende werk aan de winkel voor het nieuwe onderwijsplan Velsen tot 2037!