Dag van de duurzaamheid

Op 10 oktober vond de dag van de duurzaamheid plaats in Velsen. Een mooie gelegenheid om met inwoners, ondernemers, media, ambtenaren en het gemeentebestuur in de gemeente in gesprek te gaan over duurzaamheid. Natuurlijk waren de fractieleden van Velsen Lokaal op tal van locaties aanwezig.

Programma

Kitty Wolfs was ‘s morgens samen met de Burgemeester op bezoek bij de familie Schoorl. Vijf jaar geleden begon de familie met het verduurzamen van hun huis. Het vrijstaande huis uit 1927 kreeg in 2013 het energielabel A. Dat leverde een veel lagere energierekening en comfort op. De energierekening daalde van € 650 naar € 50 per maand. lees hierover meer in de het bericht van Kitty .

Wethouder Sebastiaan Dinjens opende ‘s middags de tentoonstelling “De verborgen vogeltuin” van het Pieter Vermeulen Museum. Deze tentoonstelling is tot augustus 2020 te bewonderen. Hierover meer op de website van het PVM .

In verschillende bouwmarkten in Velserbroek en IJmuiden werd advies gegeven aan inwoners over duurzame oplossingen voor in huis. Ook stonden er kraampjes van Duurzaam Bouwloket en Energiek Velsen om mensen de weg te wijzen.

Citymarketingcafé

Aan het eind van de middag waren Marianne Vos en Joost Bleekman bij het Citymarketingcafé in IJmuiden. Boswachter Theo Brouwer van recreatieschap Noord Holland vertelde over de vele recreatiemogelijkheden in Velsen. Theo sprak over recreatiegebied Spaarnwoude en de andere recreatiegebieden van Velsen, zoals Nationaal Park Zuid-Kennemerland, de buitenplaatsen en het IJmuiderstrand.

Wethouder Bram Diepstraten vertelde over duurzaam ondernemen in de gemeente Velsen. Vervolgens heeft Bram Diepstraten samen met Ineke van der Geest de duurzaamheidsvlag gehesen. Ineke van der Geest is bestuurslid Stichting Citymarketing Velsen en voorzitter Spaarnwoude geeft energie.

Thea Olivier en Debby Kostandy van de gemeente Velsen gingen met de
aanwezigen in gesprek over recreatie. Wat gaat goed en wat kan beter. Mist de gemeente trends waar rekening mee gehouden moet worden? Dit gesprek leverde een levendige discussie op.

Er volgen dit jaar nog twee café’s: in november over de Heineken Dutch Grand Prix en in december over duurzaamheid. Meer hierover is te lezen op www.ijmuiden.nl