Algemene beschouwing Begroting 2021

Tijdens de behandeling van de begroting 2021 op donderdag 5 november heeft fractievoorzitter Nathanael Korf een algemene beschouwing gegeven op de begroting 2021 en de voorgestelde bezuinigingen. De tekst van zijn beschouwing is hieronder integraal te lezen.

Geachte dames en heren,

2020 is in veel opzichten een uniek jaar. Voor het eerst – en hopelijk voor het laatst – behandelen we de begroting in een virtuele vergaderzaal, waarbij iedereen vanachter een scherm en met een camera op het gezicht deelneemt aan de vergadering. De samenleving gaat gebukt onder allerlei Corona maatregelen en we leven in onzekerheid over de Corona cijfers en wat dat betekent voor eventueel nieuwe maatregelen.

De Begroting 2021 is naast deze unieke setting ook uniek, omdat we voor het eerst sinds lange tijd een uitgeputte Algemene Reserve hebben en meerjarig tegen forse tekorten aankijken. Zoals ook tijdens de sessie over de begroting al door veel partijen werd genoemd, is dit niet te wijten aan verkeerd beleid van het college, maar aan tegenvallers bij onder meer de jeugdzorg. Heel veel gemeentes in Nederland kampen met vergelijkbare tekorten, met ongetwijfeld vergelijkbare oorzaken.  

“Ik ben geen product van mijn omstandigheden. Ik ben een product van mijn keuzes.” (Stephen Covey)

Het college zou zich nu makkelijk kunnen verschuilen achter de genoemde lastige omstandigheden. De gemeenteraad zou zich op haar beurt weer kunnen verschuilen achter de keuzes die het college maakt… Maar dat gebeurt niet.

Velsen Lokaal is er trots op dat we in deze bijzondere tijden deel uit maken van een gemeentebestuur dat niet afwacht en hoopt dat het goed komt, maar van een gemeentebestuur dat verantwoordelijkheid neemt en keuzes durft te maken! Keuzes maken is makkelijk als het geld tegen de plinten klotst. Als er moet worden bezuinigd, dan is elke keuze een pijnlijke.

Voor de lange termijn hebben we een financieel gezonde gemeente voor ogen, waar onze inwoners, organisaties en ondernemers zich thuis voelen. Daarom is het goed dat er in deze begroting ook nog beperkte ruimte is om te blijven investeren in onze ambities, zoals:

  • Tijdelijk extra capaciteit voor woningbouw (incl. capaciteit die vrijkomt bij kustplaats).
  • Het Pontplein dat als hoofdknooppunt van Velsen echt toe is aan vernieuwing en vooral verbetering.
  • De ideale buitendienst die ervoor zorgt dat de inwoners sneller worden gehoord en directer op verzoeken reageren.

Als het op keuzes maken aankomt heeft Velsen Lokaal al vanaf de sessie in september een aantal punten heel duidelijk aangegeven:

  • We nemen geen onomkeerbare besluiten.
  • De weerstandsratio hoeft wat Velsen Lokaal betreft niet terug naar 1,4, maar liever op of net boven de provinciale norm van 1,0. Hoe hoger de weerstandsratio, des te meer we nu moeten bezuinigen. Dat doen we nu liever niet. In goede tijden moeten we er dan wel extra alert op zijn dat we de Algemene Reserve weer spekken. Het huidige raadsvoorstel voldoet hieraan.
  • Onze bijdrage aan het IJmondiaal Mobiliteitsfonds voor de verbinding A8-A9 is wat Velsen Lokaal betreft zeker bespreekbaar. Hoewel we best de meerwaarde van deze weg zien, is Velsen Lokaal altijd kritisch geweest over deze weg. Als we dan kijken naar de ontwikkelingen op gebied van mobiliteit, mede ingegeven door Covid-19, waardoor steeds meer mensen thuis werken, dan vragen wij ons af of die weg er ooit gaat komen. Hierin kunnen we nu het voorliggende raadsvoorstel volgen.  

In de sessie over de begroting in oktober hebben we daar nog de volgende punten aan toegevoegd:

  • Velsen Lokaal zet zich in voor een inclusieve samenleving, waarbij de gemeente zo transparant mogelijk is in haar informatievoorziening naar haar inwoners. We hebben daarom grote moeite met het voorstel om de gemeentelijke informatiepagina uit de Jutter/Hofgeest te halen. Samen met de VVD hebben we dan ook een amendement opgesteld.
  • Velsen Lokaal ziet de meerwaarde van het hebben van betaald werk voor mensen met een beperkte arbeidscapaciteit die bijstand ontvangen. Werk zorgt voor een verhoogd gevoel van eigenwaarde en brengt mensen dichter bij de samenleving. Door het inzetten van de bijverdienpremie, beloon je de mensen die willen werken. Daarom heeft Velsen Lokaal samen met LGV, Groen Links en PvdA een motie ingediend om de bijverdienpremie in Velsen in te voeren. Mensen sneller aan werk helpen, heeft een preventieve werking. Hierdoor wordt minder aanspraak gemaakt op sociale voorzieningen en stromen mensen sneller uit de bijstand. Zo besparen we geld!
  • We hebben aangegeven bereid te zijn te bezuinigen op de jeugdzorg, omdat we daarmee ook een signaal geven aan het Rijk: genoeg = genoeg! Het houdt een keer op om meer taken van de gemeente te verwachten tegen minder geld. Om dat signaal kracht bij te zetten hebben we van harte de motie van LGV meegetekend om via VNG een vuist te maken richting het Ministerie.

Met het vaststellen van de begroting 2021 kijken we ook naar de meerjarenbegroting tot en met 2024. Los van dat deze er solide uit ziet, is het voor Velsen Lokaal ook een symbolische doorkijk… Keuzes die we nu maken doen we voor een mooie toekomst! We houden voor ogen dat Velsen een geweldige gemeente blijft om te wonen, te werken en te leven!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *