Velsen doet!

Meer betrokkenheid, meer sociale contacten, meer kansen om de buurt te maken zoals je zelf wil. Dat is waar Velsen Lokaal voor staat. Hierom hebben we samen met de LGV een motie ingediend naar voorbeeld van de gemeente Ede.

Co-creatie; inspraak en samenspraak van eerste idee tot uitvoering

De titel zegt het al, “samenspraak van eerste idee tot uitvoering”. Dit was een van de koppen in ons verkiezingsprogramma. Een project in de gemeente Ede inspireerde LGV en Velsen Lokaal tot het indienen van deze motie. In Ede ontvangt ieder huishouden jaarlijks een donatiebedrag van 15 euro. Hiermee kunnen verschillende initiatieven uit de samenleving worden gesponsord om ze tot uitvoering te kunnen brengen.

Initiatieven

In Ede worden grote en kleine projecten ingediend. Zo is er een verzoek voor realisatie van een bankje in het park, een gezamenlijke wijkmoestuin, zijn er ideeën voor buurtfeesten en een voetbalkooi. Maar er is ook geld opgehaald voor een cursus reanimeren voor buurtbewoners. Hiermee maakt Ede haar buurten veilig.

Buurtbewoners leren elkaar door deze initiatieven kennen, zij delen initiatieven of steunen elkaars initiatief. Hierdoor ontstaat er meer gezelligheid, meer betrokkenheid en kan zelfs sociaal isolement voorkomen worden.

Raadsvergadering

Tijdens de raadsvergadering van donderdag 28 januari is de motie voorgelegd aan de Gemeenteraad, die op zich enthousiast tegenover het idee stond. Het feit dat inwoners kunnen meebeslissen, meedenken, initiatief tonen en het feit dat hiermee echt onderling samenspel ontstaat vond de raad positief.  Zij stelde wel kritische vragen over de samenvoeging met bestaand beleid, de timing van de motie en de financiën. Daarom is in overleg met LGV besloten de motie niet in stemming te brengen en het idee mee te nemen naar de participatiesessie.

Financiën

De financiële lasten van de uitwerking van de motie zijn inderdaad best fors. Wanneer we alle Velsense huishoudens jaarlijks maar 5 euro donatiegeld verstrekken, komen we al op 165.000 euro. In Ede wordt ongeveer de helft van de verstrekte donatiebedragen daadwerkelijk ingediend, maar daar kun je niet op voorhand van uitgaan. Voor de komende begroting zullen we dus met goede dekkingsvoorstellen moeten komen.

Tijdens de participatiesessie zullen we het idee van Velsen Doet! warm houden en er weer aandacht voor vragen. Voor Velsen Lokaal blijft meer zeggenschap voor inwoners over de eigen leefomgeving een groot aandachtspunt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *