Donatie Velsen Lokaal aan Seaweed Farmers

Veel organisaties brengen in december de kerstgroeten via de (lokale) kranten. Ook Velsen Lokaal, de grootste politieke partij van Velsen, heeft dat jarenlang gedaan.

Enkele jaren geleden werd een nieuwe traditie ingezet: het geld voor deze advertentie schenken we nu aan een goed doel. Zo heeft Velsen Lokaal in eerdere jaren al een kerstdonatie gedaan aan o.a. cultuurcentrum Het Mosterdzaadje, Kerbert Dierentehuis en Hospice De Heideberg. Dit jaar heeft het bestuur van de partij besloten de kerstdonatie te richten aan The Seaweed Farmers.

Bezoek

Vrijdagmiddag 20 december werden Kitty Wolfs en Joost Bleekman van Velsen Lokaal ontvangen door Nikkie Spil, Mede-oprichter van de Zeewierboerderij.

Nikki Spil neemt de cheque in ontvangst

De boerderij is een samenwerking van Nikki Spil en Sjoerd Laarhoven. Oude vrienden met een passie voor een schonere zee. Beide maakten zich van jongs af aan zorgen over de kwaliteit van het lokale zeewater en zij bedachten het lumineuze concept om middels het planten van zeewier een waterfilter te creëren. 

Zij startten een duurzame zeewierboerderij in de Marina Seaport van IJmuiden. Het zeewier wat zij hier kweken wordt ingezet ter compensatie van CO2-uitstoot en het produceren van biologische kunststof en landbouw mest.

In de afgelopen jaren hebben Nikki en Sjoerd hun boerderij weten uit te breiden tot 5 baaien groot. (zo’n 700m2) Hier wordt tot wel 40 ton zeewier gekweekt. In elke baai kweken ze een andere soort zeewier om de meest krachtige, snel groeiende en bruikbare zeewier te ontdekken.

Functies Seaweed

De functies van het zeewier maken het zo interessant. Met een kleine opsomming aan voordelen leren we dat het héél veel CO2 opneemt. de Seaweed farmers gebruiken het zeewier voor 3 doeleinden. Bestandsdelen uit het zeewier gebruiken ze als bio-mest en als Vitaminen. Het restproduct, de droge zeewier, gebruiken ze als plastic vervanger in 3D printers. Vooral het CO2 deel kan voor ons als gemeente ook interessant zijn. Om deze reden houden we de Seaweed farmers goed in de gaten!

Gift

Jaarlijks doneren we als Velsen Lokaal een bedrag aan een lokaal goed doel. Dit jaar heeft het bestuur ervoor gekozen om de Seaweedfarmers een bedrag te schenken van €400,-. Met dit bedrag wordt onderzoek gedaan naar het beste zeewier voor de Velsense wateren.

Wil je meer lezen over de Seaweed Farmers, dan kun je terecht op:
The Seaweed Farmers

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *