Wat mag kunst kosten?

Gisterenavond werd tijdens de behandeling van motie 16 “vreemd aan de orde van de dag” van PS, het Wand reliëf Sportfiguren Kennemerzaal besproken.  Het wand reliëf met de sportfiguren op de Kennemerzaal dreigt te verdwijnen en de raad worstelt met de hiervoor geraamde kosten die 80.000 euro bedragen.

GEEN GELD 

De gemeente heeft nu geen geld om het kunstwerk te behouden en te integreren in de nieuw te bouwen sportzaal. Binnen het budget voor kunst en cultuur en onderwijshuisvesting is hier geen ruimte meer voor. Alternatieven om geld in te zamelen zijn niet helder. Is er nog tijd om oplossingen te zoeken? Wat is er wel mogelijk en haalbaar? We worstelen hier allemaal mee…. Kunst behouden is belangrijk en draagt bij aan het welzijn van onze inwoners. Dingen die we nu weggooien, zijn we voor altijd kwijt….

Wandreliëf “Sportfiguren” van Bouke Ylstra

FLITSPEILING 

Uit een flitspeiling die gehouden werd onder inwoners bleek het volgende:
93% van de deelnemers kent het kunstwerk; – 73,2% van de deelnemers vindt dat de gemeente het kunstwerk moet behouden; – 54,5% vindt dat de gemeente het financieel mogelijk moet maken om het kunstwerk voor minimaal € 40.000 te behouden, 16,2% vindt dat een gedeeltelijke financiering door de gemeente wenselijk is en 29,3% vindt dat de gemeente daar geen geld aan uit moet geven.

64,8% is niet bereid om zich in te zetten voor behoud, 17,7% wil financieel bijdragen, 11,4% wil bijdragen door een crowdfunding op te starten, 4,4% wil bijdragen door geld op te halen in de buurt en 6,4% heeft aangegeven op een andere manier bij te willen dragen. 

STANDPUNT VELSEN LOKAAL

Velsen Lokaal onderschrijft het belang van kunst. Wij willen daarom crowdfunding aandragen als alternatief. Wethouder Jeroen Verwoort meldde gisteren in de sessie dat dit helaas niet vanuit de gemeente mogelijk is door wetgeving, dus we roepen burgers dringend op dit op te pakken vanuit particulier initiatief.

Ook hopen wij dat de ontwikkelaar wordt opgeroepen om zijn best te doen het kunstwerk te behouden, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de rest van het gebouw…..

Omdat PS het college in de motie verzoekt om medefinanciering via fondsen en subsidie aan te vragen, konden wij de motie niet steunen. Nu er een tekort aan 5 miljoen is, is deze vraag aan het college wat ons betreft niet realistisch genoeg.
We zullen de komende periode heel goed moeten bedenken waar we ons schaarse geld wel of niet aan zullen besteden.