Meer discriminatie in Kennemerland
“In 2019 zijn 224 discriminatie klachten binnengekomen bij Bureau Discriminatiezaken Kennemerland (BDK). Dit is een stijging van 9% ten opzichte van 2018” schrijft BDK in het jaarverslag.
Jaarlijks ontvangen de gemeentes in de regio Kennemerland een jaarverslag van Bureau Discriminatie zaken Kennemerland (BDK). In dit jaarverslag horen we hoeveel meldingen er zijn gedaan, wat de oorzaak daarvan is en hoe BDK dit probeert tegen te gaan.
Rapporten
In de regio Kennemerland is in het BDK rapport een stijging te zien in het aantal discriminatie zaken met 9%. De top 3 van discriminaties zijn:
1. ras / afkomst
2. handicap / chronische ziekte
3. geslacht
Ras / afkomst staat van oudsher op 1, zo schrijft het BDK. Discriminatie is nieuw in de top 3, waarbij het steeds vaker gaat om mannen die zich gediscrimineerd voelen.
Seksuele gerichtheid is uit de top 3 verdwenen en staat samen met godsdienst op plaats 4. Het valt BDK op dat er vrijwel geen meldingen zijn van lesbische vrouwen, terwijl BDK uit onderzoek weet dat ook deze groep met discriminatie te maken heeft.
Discriminatie in Velsen
Door verstedelijking blijkt uit onderzoek discriminatie meer voor te komen.
Velsen komt na Haarlem (1) en Haarlemmermeer (2) op plaats 3. Om dit tegen te gaan wordt door BD (Bureau Discriminatie en de gemeente Velsen ingezet op scholen, met name het basisonderwijs. Daarnaast is er een periodiek overleg waar naast het BD en de gemeente, ook politie en welzijnsorganisaties aan deelnemen.
Preventie
Naast het aannemen van discriminatiemeldingen geeft BDK ook voorlichting en houden ze projecten om discriminatie tegen te gaan.
Een voorbeeld zijn voorlichting op basisscholen, hier wordt een vooroordelenkoffer ingezet.
De vooroordelen koffer heeft stellingen, puzzels, quizzen en tekeningen waarmee de leerlingen aan de slag gaan. Hierdoor realiseren ze zicht dat er meerdere gezichtspunten zijn om dingen te bekijken.
Ook wordt in Velsen in het kader van de Participatieverklaringstraject Statushouders workshops worden gegeven over artikel 1 van de Grondwet.
Visie Velsen Lokaal
Wij vinden als Velsen Lokaal dat iedereen zich veilig moet voelen in de gemeente en spreken ons uit tegen discriminatie. We zijn dan ook trots dat Velsen in 2019 regenbooggemeente is geworden de gemeente zich blijft inzetten tegen discriminatie.
Ook zijn we blij dat statushouders in het Participatieverklaringstraject worden voorgelicht over de grondwet, jongeren dit op school meekrijgen en er projecten zijn om doelgroepen te voor te lichten.