Workshop Politiek zonder spelletjes

Vanavond namen Suleyman Celik en Kitty Wolfs deel aan een nieuwe workshop Politiek zonder spelletjes, die werd gegeven door Trudy Veninga, voormalig Raadslid, Fractievoorzitter en Wethouder.

Terwijl onze andere fractieleden deelnamen aan de reguliere sessies, bespraken wij in deze workshop met een groep raadsleden uit het hele land het feit dat politieke spelletjes niet onvermijdbaar zijn, maar dat ze je minder kunnen raken. Strategieën werden besproken om beter met deze politieke spelletjes te kunnen dealen.

Tips

Wat waren de tips:
Stick to your dream en maak het niet persoonlijk. Resultaten kunnen gewoon geboekt worden, was het credo.
Laat je niet verrassen en bedenk vooraf hoe andere fracties kunnen gaan reageren. Gebruik de mogelijkheid om te schorsen….
Weet waar je staat, wie steunt je en met wie moet je nog koffie drinken?
Laat je niet intimideren…. Oefen van tevoren wat je gaat zeggen, bereid je goed voor en maak je punt concreet. Zorg voor een eyecatcher in je uiterlijk. Neem je betoog vooraf een keer op en luister hoe het klinkt. Overleg goed met elkaar en bereid je al voor op de 2e termijn. Als je iets niet weet, kom daar gewoon voor uit. Wees daarin gewoon eerlijk…

Ken de eigen vergaderprocedures goed en vraag advies aan andere fracties:  Hoe zou jij het oplossen? Laat je niet uit het veld slaan; blijf bij je standpunt. Complimenteer de ander op hun punten en doorbreek daarmee de voorspelbaarheid. Verras de ander wel, dit vergt lef!
Tot slot kwamen ook framing en populisme nog uitgebreid aan bod…

Aanleiding van deze training

We gingen de politiek in met zin, met idealen, met een plan. We wilden het anders doen: eerlijk, integer, oplossend. En nu zijn we verzeild geraakt in procedures, papieren en politieke spelletjes en snakken naar een goed inhoudelijk debat, een normale dialoog.

Het is verreweg meest gedeelde frustratie over het politieke werk.

Frustratie over politieke spelletjes zijn funest voor onze persoonlijke voldoening in ons politieke werk. Oprechte mensen met mooie idealen en goede ideeën raken gedemotiveerd of haken zelfs af. Het is verschrikkelijk zonde wanneer politici daarom afhaken en het geloof in de politiek verliezen….

Na een zeer intensieve en waardevolle avond hebben wij veel input opgedaan! Politieke spelletjes: ze zijn er en ze blijven, maar wij kunnen ermee omgaan. Trudy, bedankt!!