Blog Bram Diepstraten: Ode aan Velsense topsporters

Eind februari 2020 leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Corona was nog ver weg in China. In een bomvol Thaliatheater eerden we de winnaars van nationale en internationale kampioenschappen uit 2019 tijdens het Sportgala(externe link). Hoe anders zien de wereld en ons leven er nu uit. Deze week zijn de banners met de Velsense sporters van het jaar 2019 opgehangen bij sporthal IJmuiden-Oost. In deze onzekere tijd wil ik onze topsporters, die door de maatregelen nu niet goed kunnen trainen en al helemaal geen wedstrijden kunnen spelen, rijden of varen, een hart onder de riem steken. Daarom deze ode aan onze topsporters.

Winnaar sportmaster

Wat een verrassing om roeier Erik Koning bij de genomineerden te zien staan. Ik ken Erik als een zeer betrokken Velsenaar die in het recreatiegebied Spaarnwoude woont. Regelmatig kom ik hem tegen bij bijeenkomsten over de toekomst van het gebied. Mijn mond viel open toen ik zijn prestatie zag: met zijn ploeg winnaar van een epische roeirace van 5.000 kilometer over de Atlantische Oceaan. Met 4 man 34 dagen in een kleine boot op dat immense water! De topprestatie kwam tijdens het gala tot leven met een indrukwekkend videoverslag. De jury kwam unaniem snel tot de conclusie dat Erik het Lam Gods, een prachtige trofee ontworpen door Ada Leenheer, verdiende.

Winnaar sportvrouw

Wat ben ik onder de indruk van de prestaties van Nina Kessler, de vrouwelijke evenknie van Matthieu van der Poel; alleskunner op een voertuig met twee wielen en trappers. Tijdens het gala was ze niet fysiek aanwezig, maar via een live videoverbinding op een telefoon was ze er toch bij. Ze was in 2014, 2015 en 2016 sportvrouw van het jaar. In 2019 won ze verschillende titels op de weg, op de baan en op het strand. Ze won bijvoorbeeld de Europese titel mountainbike op het onderdeel strandrace. Met recht de sportvrouw van het jaar 2019!

Sportploeg van het jaar

Soms moet je de regels wat ruimer toepassen als er een bijzondere prestatie voorbijkomt. In 2019 leverde het 1e team van RKV Velsen een huzarenstukje af door te promoveren naar het hoogste amateurniveau van Nederland: de hoofdklasse. De ploeg stond hier zijn mannetje, tot het stoppen van de voetbalcompetitie vanwege de coronamaatregelen. Daarom vond de jury dat deze sportploeg de trofee voor de sportploeg van het jaar mee mocht nemen naar Driehuis.

Sporttalent van het jaar

Misschien woont de Nederlandse opvolger van Max Verstappen wel in Velsen. Op 11-jarige leeftijd won karttalent Jarno Braam het Nederlands kampioenschap karten. De jury vond het dit jaar heel erg lastig om een keuze te maken, omdat Velsen zo veel sporttalenten kent. De leeftijd van Jarno en de verwachting dat hij een mooie carrière tegemoet gaat, gaven de doorslag. Wat op mij persoonlijk zo’n indruk heeft gemaakt, zijn de rust en professionaliteit die deze jongen uitstraalt. Precies de eigenschappen die Max ook laat zien. Onze eigen  Max in spe dus.

Sportman van het jaar

Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik basketbal fan ben. Zelf heb ik ruim 30 jaar op redelijk niveau dit spelletje gespeeld. Daarom vind ik het heel speciaal dat de sportman van het jaar 2019 een basketballer is geworden: Siem Uijtendaal. Ontdekt bij de IJmuidense club Akrides en al heel jong door topclub Apollo Amsterdam in de selectie opgenomen. In het team onder de 18 werd hij kampioen van Nederland en uitverkoren tot Most Valuable Player. Ondertussen ruikt hij aan een Amerikaans avontuur in de NBA. Zal Siem als de nieuwe Rik Smits furore gaan maken in de meest ultieme basketbalcompetitie van de wereld?

Tot slot de genomineerden

Ik ben altijd weer onder de indruk van het topsporttalent in Velsen. Op vele sportieve fronten wedijvert Velsens talent om (internationale) hoofdprijzen. Er kan altijd maar één persoon of één ploeg naar huis gaan met een unieke trofee. Zonder al die genomineerde sporters zou deze prijs veel minder eer geven. Ook alle topsporters die net geen prijs  hebben behaald, prijs ik voor hun prestaties. Jullie zijn allemaal toppers!

Veel sterkte!

Op dit moment kunnen jullie niet voluit trainen voor een volgende wedstrijd. Gelukkig heeft het kabinet gisteren aangekondigd dat jullie op aangewezen locaties weer mogen trainen mits je de 1,5-meter regel in acht neemt. Je kunt helaas nog niet toeleven naar een nieuw kampioenschap of een wedstrijd, omdat de kalender voor de komende periode uiterst  onzeker is. Dat betekent voor veel sporters ook een financieel onzekere toekomst. Niet veel mensen beseffen dat het grote geld voor slechts weinige sporten en sporters is weggelegd. Dat je afhankelijk bent van sponsors, ouders, familie en vaak ook betaald werk om te kunnen rondkomen. Toch hoop ik dat jullie individueel je conditie en skills op peil kunnen houden en dat jullie deze periode goed doorkomen. Ik kan niet wachten tot we weer kunnen genieten van jullie topprestaties in Nederland en de wereld.  Ik mis de vele sportwedstrijden op de velden, banen, wegen  en op TV zo enorm. Veel sterkte, hou jezelf goed in de gaten, blijf gezond en besef dat je er niet alleen voor staat! Samen komen we deze nare periode door.