Werken aan het Integraal Onderwijs Huisvestingsplan

Dit plan wordt ontwikkeld voor de komende 16 jaar (2021 tot 2037). Een lange periode waarbij alle Velsense scholen, inclusief de gymzalen, worden onderworpen aan nieuwe eisen, zoals duurzaamheid, renovatie van schoolgebouwen en bredere voorzieningen van de scholen in de wijk.

Gezonde lucht in de scholen

In een eerdere sessie pleitte Velsen Lokaal om de hoogste prioriteit te stellen voor een gezond binnenklimaat. Onze leefomgeving wordt al dagelijks zwaar belast met o.a. fijnstof. Vandaar dat wij  met elkaar er voor moeten zorgen, dat de kinderen op school kunnen leren in een gezonde omgeving. Daarnaast vindt Velsen Lokaal het belangrijk om bij nieuwbouw gestapeld te bouwen. Dan is er meer ruimte om de school heen voor speelruimte, die misschien ook nog voorzien kan worden met een stukje groen.

Stimuleren van duurzame aanpassingen

Een ander onderwerp in het plan is de ontwikkeling van duurzame schoolgebouwen. Daar schort het nogal aan. Dat liet een kansenkaart duidelijk zien. Voorgesteld wordt om een duurzaamheidsfonds op te richten waarbij schoolbesturen een lening kunnen aangaan.
In het plan staat dat de gemeente bereid is om een scan van iedere schoolgebouw te betalen en de coördinatie op zich te nemen. Voor Velsen Lokaal was dit aanleiding om te vragen of de schoolbesturen dat wel willen en of de rijksoverheid de kosten daarvan ook verrekent aan de gemeente. En als laatste of de gemeente expertise in huis heeft om dit uit te voeren of dat dit door externe bureaus moet worden gedaan. Op al deze vragen kwam er geen duidelijk antwoord. De wethouder meldde, dat het financieel bijdragen noodzakelijk is, maar de hoogte pas duidelijk is zodra een en ander uitgewerkt is.

Rol van scholen in de wijk

Ook een belangrijk onderdeel van het plan is om de rol van een school in de wijk te koppelen aan een maatschappelijke voorziening, zoals “De Stek” in Velsen-Noord. Dat is een ontmoetingsplek voor de inwoners in de wijk. In het raadsakkoord is met alle partijen afgesproken om alle maatschappelijke voorzieningen in alle wijk nog eens door te lichten en daarbij de inwoners goed te betrekken. Naar de mening van vele fracties zou dit eerst moeten worden uitgevoerd voordat gekeken wordt naar het betrekken van schoolgebouwen. De wethouder zegde destijds toe, om dit verzoek in te willigen. Helaas was tijdens deze vervolgsessie daar nog niets mee gebeurd tot teleurstelling van de raad.

Velsen Lokaal was redelijk tevreden met het concept van dit plan. De gedane suggesties waren goed verwoord in het stuk. Het plan wordt in de komende weken verfijnd en zal dan nogmaals worden voorgelegd aan de Raad in een sessie.