Is BRAK! IJmuiden een verantwoorde keuze?

Tijdens de sessie op 21 juni werd de raad voorgesteld om via een tijdelijke versie van het Kust Informatie en Innovatie Centrum (BRAK! IJmuiden) alsnog te komen tot een permanent BRAK! bij de strandopgang van Seaport Marina. Als het aan Velsen Lokaal ligt, dan komt er onder de huidige omstandigheden geen BRAK! IJmuiden.

Brak IJmuiden

Brak! is op papier mooi maar lijkt onhaalbaar

Inleiding & Historie

Om een beetje te begrijpen waar de sessie over ging, hieronder enkele feiten:

  • Eind 2013 neemt de raad een besluit om €100.000,- te besteden aan een externe projectleider om een aanzet te maken voor een mooi Kust Innovatie en Informatie Centrum (KIIC). Eind 2014 zou op basis van voldoende fondsenwerving besloten worden of er zou worden door gegaan.
  • Begin 2015 neemt de raad het besluit dat er een flink bedrag (2,9 miljoen euro) moet worden gereserveerd om het KIIC (omgedoopt tot BRAK! IJmuiden) te kunnen plaatsen in een mooi en ‘iconisch’ gebouw. Dit geld mag alleen worden gebruikt voor het gebouw als er eind 2016 voldoende sponsors zijn gevonden. Dat was een strikte voorwaarde van de raad, zodat er voldoende draagvlak is en de gemeente niet alleen voor de kosten opdraait.
  • Die 2,9 miljoen bestaat deels uit een bedrag dat voor de verhuizing van het Pieter Vermeulen Museum (PVM) was gereserveerd. Dat is niet gek, omdat het PVM ook in BRAK! een plek moet gaan krijgen. Ook de jaarlijkse subsidie van €170.000,- aan het PVM zou naar BRAK! gaan als het is gerealiseerd.

Tijdelijk BRAK!

De insteek van de sessie was dat er, ondanks dat er nog geen sponsors zijn gevonden, toch gewoon wordt doorgegaan met het plan. Om meer tijd te krijgen voor het vinden van financiers, wordt gestart met een tijdelijk BRAK!. Er komt dan een tijdelijk gebouw (waarvan niemand nog weet hoe dat er uit gaat zien of wat het gaat kosten) en dat moet dan een graadmeter worden van een mogelijk succes van BRAK! in een ‘iconisch’ gebouw. Bovendien hevelt de gemeente vanaf 2018 elk jaar een hap subsidie van het PVM over naar BRAK! Wij vinden dat een oneigenlijk en onterecht pressiemiddel.

Doel is dat na een jaar of 3-4 dan genoeg is bewezen dat BRAK! functioneert en er voldoende partners zijn die financieel willen bijdragen, zodat er een permanent BRAK! kan komen in een mooi gebouw.

Uitgangspunt Velsen Lokaal

Velsen Lokaal was destijds voorstander van een KIIC en heeft ingestemd met het reserveren van 2,9 miljoen euro. De genoemde voorwaarden waren voor Velsen Lokaal echter wel heel belangrijk. Zonder partners die financieel meedoen, loopt de gemeente teveel risico. Zeker nu blijkt dat er bij de deadline (eind 2016) nog geen enkele partner gevonden is die voldoende zag in het plan om mee te willen doen (financieel). Als commerciële en maatschappelijke partijen nu nog niet willen meebetalen, waarom is de gemeente er dan zo zeker van dat dat met een Brakje wel gebeurt?

PVM – nr. 1 kidsproof museum 2016

Daarbij vinden we het van weinig respect getuigen richting het PVM, dat niet alleen het verhuisgeld van PVM wordt ‘weggegeven’ aan BRAK! (terwijl ze dit ooit hebben gekregen omdat ze zijn ingegaan op de wens van de gemeente te verhuizen van het Moerbergplantsoen), maar dat het ook onder druk komt te staan omdat het zijn subsidie in stappen kwijt raakt. Zonder de zekerheid dat het definitieve Brak er komt.

Vervolg

De raad was na anderhalf uur vergaderen nog lang niet overtuigd en er was ook nog veel onduidelijk. De wethouder bleef vaag in zijn antwoorden. In zijn beantwoording werd duidelijk dat hij geen oor heeft voor de kritiek maar vooral de tijd wilde nemen om iedereen ervan te overtuigen dat dit het enige goede voorstel is. Daar is hij nog niet in geslaagd. Daarom wordt de sessie op 13 juli vervolgd. Velsen Lokaal is niet tegen een Brak! Wij zijn het alleen niet eens met de voorwaarden in het plan en zijn nog niet overtuigd van de haalbaarheid zonder toezeggingen voor externe financiering.

Dat heeft er toe geleid dat deze sessie wordt vervolgd op 13 juli.

Velsen Lokaal is benieuwd of de wethouder dan wel kan overtuigen. In principe zijn wij niet tegen, maar het gaat om een hoop gemeenschapsgeld en dan willen we wel zeker weten dat het een reële kans van slagen heeft.

Nathanael Korf in gesprek met RTV Seaport

 

3 antwoorden
  1. Bram Verhagen
    Bram Verhagen zegt:

    Wij (Velsen) moet hard op weg gaan om voor BRAK sponsoren te vinden.
    We zijn nu al 25 jaar bezig o.a. voor het Pieter Vermeulen Museum om een nieuwe locatie te vinden en ook DAADWERKELIJK UIT TE VOEREN. Hiervoor alleen al moet dit project kans van slagen hebben. Velsen is goed in plannen moeten maar uitvoeren, ho maar.
    In 1998 zou er al fors uitgebreid worden rond de Kennemerboulevard. Niets ging door ondanks mooie beloften. De ene keer was het een pijpleiding etc en de andere keer weer wat anders. Nu eens flink aan de slag gaan en knopen doorhakken !

    Beantwoorden
    • Nathanael Korf
      Nathanael Korf zegt:

      Beste Bram, dank voor je reactie!

      Ik denk dat we het in hoofdlijnen met elkaar eens zijn. Velsen Lokaal heeft zich altijd ingezet voor het Pieter Vermeulen Museum en we dragen het meer dan een warm hart toe.
      In de huidige plannen rondom BRAK! is de rol van het PVM wat ons betreft nog aan de magere kant. Was het maar een nieuwe locatie voor het PVM. Op dit moment wordt het PVM in een concurrerende positie gebracht waarbij er geen enkele garantie is dat NME activiteiten ook daadwerkelijk naar het PVM gaan. Wat Velsen Lokaal betreft geen goede zaak!

      Velsen Lokaal is niet tegen BRAK!, maar het kan ook niet zo zijn dat de gemeente miljoenen steekt in een project waarbij de kans van slagen zo laag is dat er geen financiële partners worden gevonden. Zodra andere partijen bereid zijn om ook een financieel risico te lopen dan sta je er én niet alleen voor én het laat zien dat de plannen realistisch zijn. Dat was ook de voorwaarde van de raad in 2015 en wat ons betreft nog steeds.

      Knopen doorhakken, graag! Maar wel verantwoord.

      Beantwoorden
  2. Hugo
    Hugo zegt:

    bRAK?
    Nee, natuurlijk is brak geen verstandige keuze !
    Je kunt als D66-wethoudertje wel voor teveel geld een naampje met uitroepteken en logootje laten verzinnen, maar daar komt niemand extra op af. Je kunt als D66-wethoudertje het zeer succesvolle Pieter Vermeulen-museum wel het mes op de keel zetten, maar dat gaat als een lopend vuurtje door de burgerij en ver daar buiten, door bedrijfsleven en samenleving.
    STOP met die brak?-onzin en koester bestaande pareltjes als Zee- en Havenmuseum en PVMuseum. dat is ruim voldoende voor ons gemeentetje.
    Bij twijfel: vraag het de burgers zelf (en geef aan wat dit hen gaat kosten) !

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *